Bästa destinationerna för foodies – hit reser vi 2025
Det som driver oss till att upptäcka nya platser är destinationer utöver det vanliga, film och tv-serier och maten vi äter. Hotels.com har identifierat hotellrestaurangens renässans och all inclusive-eran som nästa års ledande resetrender, samtidigt som ytterligare trender förväntas påverka hur vi reser under 2025.
De flesta av oss tycker att det är spännande att ta del av den lokala matkulturen när vi är ute och reser men maten har blivit en allt viktigare faktor när vi planerar semester. Vi väljer att resa till Japan för en tvättäkta matcha-upplevelse, till Kina för en genuin te-ceremoni eller till Skottland för att smaka riktig whisky. Idag är det inte alls konstigt att någon bokar en semester till sitt favoritvins distrikt eller för att besöka en viss restaurang.
ELLE mat & vin gör en djupdykning i var foodies åker 2025 – och vad de vill ha på tallriken!
Grocery store tourism
Är du en av dem som gillar att strosa i matbutiker när du är på semester? Då är du långt ifrån ensam. Hela 57% av svenskarna uppger att de besöker mataffärer när de är utomlands och 43% köper med sig varor som inte går att hitta hemma.
Det är TikTok som inspirerar resenärer att välja resmål för att få tag i särskilda varor. Resenärer sparar utrymme i bagaget för unika fynd som choklad från Dubai, smör från Frankrike, hudvårdsprodukter från Sydkorea eller godis från Japan, och vissa planerar till och med hela resor kring att köpa varorna. Vissa tar detta ett steg längre: en tredjedel har valt ett resmål helt baserat på att de vill köpa en vara som inte går att få tag på hemma.
Att gå i en mataffär och botanisera bland lokala matvaror och kryddor ger en unik inblick i människors vardag och deras vanor. Det är fortfarande en av få platser som sällan anpassas efter turister och du kan köpa med en helt annan sorts souvenirer. Avsätt tid nästa gång du är på semester och strosa genom gångarna i mataffären, du kommer upptäcka en helt ny värld.
Hotellrestaurangens renässans
Många rynkar på näsan när de hör all inclusive i samma mening som semester, men nu har generation Z fått upp ögonen för det gamla fenomenet, vilket i sig fått resorter att göra enorma lyft. 41% av generation Z säger att minskad stress är den främsta orsaken till att de vill ha allt på ett och samma ställe.
Med detta har även hotellrestaurangerna fått sig ett uppsving. Man bokar inte längre bara ett rum, man bokar även bord till middagen. Hotell över hela världen har öppnat kritikerrosade restauranger som har kockar med Michelinstjärnor och säsongsbetonade menyer för att tilltala gästerna. Resenärer vill uppleva en hotellrestaurang som står ut från mängden.
Dessutom säger mer än en tredjedel av svenska resenärer att en känd hotellrestaurang skulle göra dem mer benägna att boka, medan 24 % anser att den främsta orsaken till att boka skulle vara bord på restaurangen som är reserverade endast för hotellgästerna .
Hotell med anmärkningsvärda restauranger:
- Hotel del Coronado – Coronado, Kalifornien.
Nästa år öppnar den världsberömda restaurangen Nobu på Hotel del Coronado. - Susana Balbo Winemaker’s House – Chacras de Coria, Argentina
Den argentinska vintillverkaren Susana Balbo rekommenderar vin till maten på detta boutiquehotell nära Mendoza. - Romeo Napoli – Neapel, Italien
Alain Ducasse, som har fått Michelinstjärnor, utnämnde nykomlingen Alessandro Lucassino till ny chefskock på Il Ristorante Alain Ducasse.
7 destinationer för foodies 2025
1. Singapore
Denna lilla önation har alltid varit ett paradis för foodies. Här möts smaker från hela Asien (och världen) på godast möjliga sätt. Från små matstånd till Michelin-restauranger kommer Singapore fortsätta att vara en gastronomisk destination där tradition möter innovation.
2. Medellín, Colombia
Spås bli Sydamerikas hetaste matdestination. Här möts en blandning av traditionella colombianska smaker och avantgardistiska matlagningstekniker. Missa inte chansen att avnjuta en modern tolkning av bandeja paisa eller utforska stadens växande veganska utbud.
3. Fukuoka, Japan
Tokyo och Kyoto i all ära men Fukuoka är känd som födelseplatsen för tonkotsu ramen. Denna stad på ön Kyushu är ett paradis för nudelälskare. Här får du också otroligt färsk fisk och dess världskända mentaiko (kryddad torskrom).
4. Porto, Portugal
Från traditionella francesinha till eleganta avsmakningsmenyer som kombineras med viner i världsklass erbjuder Porto ett kulinariskt landskap med stor variation. Missa inte chansen att utforska den livliga Bolhão-marknaden, där du kan smaka på lokala specialiteter.
5. Kochi, Indien
Kuststaden som med sin unika blandning av portugisiska, holländska, arabiska och brittiska influenser, skapar en smakprofil du inte får någon annanstans i världen. Från traditionell syrisk-kristen mat till innovativa fiskrätter erbjuder Kochi en välsmakande resa genom historien.
6. Barbados
Det här kommer bli Karibiens främsta matdestination 2025 tack vare dess unika blandning av afrikanska, indiska och brittiska influenser. Öns signaturrätt, flygande fisk och cou-cou, är bara ett smakprov på en rik matkultur.
7. Tblisi, Georgien
Beläget mellan Europa och Asien erbjuder den georgiska matkulturen en unik blandning av smaker påverkade av persiska, turkiska och ryska kulinariska traditioner. Tbilisis matvärld är en resa genom århundraden av kulturell utväxling.
Källa: ANNONS Hotels.com
Foto: TT, Hotels.com