6 snabba, billiga och vegetariska soppor
(Om du vill att sopporna ska vara helt vegetariska kan du byta ut grädde och crème fraiche mot vegetariska alternativ.)
1. Potatis- och purjolökssoppa
Av: Gustav Pietsch, surdegskung på Bakery & Spice
5 kronor per person och hur god som helst. Vi äter den minst en gång i veckan, barnen älskar den: Mitt recept är för 4 personer och tar ca 30 minuter att laga.
Du behöver:
6 potatisar
1 purjolök
3 vitlöksklyftor
1 rosmarinkvist
2 dl crème fraiche
3 msk olivolja
1 grönsaksbuljongtärning
Gör så här:
Hacka purjo och vitlök och fräs med rosmarin i olivolja i 5 minuter. Skala och skär potatisen i centimeterstora kuber, lägg ner i lökblandningen. Lägg i buljongtärningen och tillsätt 1 1/2 liter vatten. Låt koka i 10–15 minuter. Mosa hälften av potatisen med en slev. Salta och peppra. Lägg i crème fraiche och rör om. Servera med nybakat bröd.
2. Asiatisk morotssoppa
Av: Klara Desser, matstylist och kokboksförfattare
4 personer
Du behöver:
3 morötter
2 vitlöksklyftor
1/2 färsk chilifrukt (utan kärnor)
1 bit färsk ingefära
1 burk kokosmjölk (400 ml)
1 tsk salt
1 tsk örtkrydda
2 dl röda linser + kokvatten, cirka 5 dl
2 msk pressad citronsaft
hackade pistaschnötter
Gör så här:
Skala och riv morötterna grovt. Riv eller hacka vitlöken. Dela chilifrukten, skrapa ur kärnorna och skär i tunna strimlor. Skala ingefäran och riv eller hacka den fint. Fräs morötter och vitlök tillsammans med chili och ingefära i en stor kastrull några minuter, utan att det tar färg. Koka under tiden upp vatten i en separat kastrull och lägg i linserna. Koka tills de är mjuka, cirka 10 minuter. Häll av vattnet och rör ner linserna i grönsaksblandningen. Späd med kokosmjölk och smaksätt med salt och örtkrydda. Tillsätt eventuellt mer vatten. Mixa gärna soppan slät, men det är inte nödvändigt. Smaka av med mer salt och citronsaft. Hacka pistaschnötterna och dekorera med dem och eventuellt någon vacker ätlig blomma eller någon färsk ört.
3. Mustig blomkålssoppa
Av: Anna Wendt, matstylist och skribent
4 personer
Du behöver:
600 g blomkål
1 klyfta vitlök
1/2 gul lök
3 msk olivolja
8 dl grönsaksbuljong
salt
nymalen svartpeppar
1 msk citronsaft
ev 1 tsk spiskummin
Tillbehör:
Oliver
Gör så här:
Dela blomkålen i bitar och lägg den på en plåt tillsammans med vitlöksklyftan och löken. Rosta på 175° tills de blivit mjuka och fått en gyllene färg.
Lägg ner blomkålen och löken i en rymlig gryta tillsammans med buljongen. Mixa till en slät soppa med en stavmixer. Smaka av med salt, peppar, citron och eventuellt lite spiskummin. Servera soppan med några hackade oliver på toppen och en bit gott bröd till.
4. Vitlökssoppa
Av: Anna Jonassen, matstylist och kokboksförfattare
Här får man en middag för 6 för max 70 kronor, som går att dubbla i oändlighet om man är många.
Du behöver:
2 vitlöksklyftor
2 pkt, á 200 g, Philadelphia färskost, vitlök och örter
4 dl grädde, mellangrädde eller matlagningsgrädde (beroende på hur mycket kalorier man vill unna sig)
1 dl vitt vin
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
salt och peppar
Gör så här:
Finhacka vitlöken och fräs den lite lätt i smör eller olivolja i en kastrull. Blanda ner osten och grädden och rör runt tills osten löst upp sig ordentligt. Häll på vin, smula ner en buljongtärning och häll till sist i vatten. Låt puttra en stund. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna soppan med frasiga brödkrutonger och lite finhackade färska örter.
5. Rotfruktssoppa
Av: Johanna Westman, barnens bästa ”mattant”
En ljuvligt god soppa som piffas till med goda tillbehör. Ställ fram tillbehören på bordet så kan alla ta det de gillar.
Du behöver:
2 potatisar av mjölig sort
2 stora eller 3 små palsternackor
1 bit rotselleri stor som ett äpple, ca 150 g (kan bytas ut mot en extra palsternacka, potatis eller kanske morot om du vill)
ca 5 centimeter purjolök
saften från 1/2 citron
3 dl grädde
ca 5 dl grönsaksbuljong
Tillbehör:
Krutonger på mörkt surdegsbröd
Rostade och hackade hasselnötter
Fetaost skuren i tärningar
Gör så här:
Skala rotfrukterna och skär dem i ungefär lika stora som bitar. Skär bort roten och den gröna blasten på purjolöken och skär den i bitar. Lägg rotfrukterna och purjon i en kastrull och häll på grädde. Låt allting puttra under lock i ca 15 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. Koka upp 5 dl vatten. Häll upp i ett litermått och lägg i buljongtärningen. Rör om med en gaffel. Mixa de mjuka grönsakerna med en stavmixer till en slät soppa. (Frivilligt.) Dela citronen mitt itu och pressa ner i ett glas med en citruspress eller med händerna. Tänk på att ta bort kärnorna. Smaksätt soppan med citronsaft och späd på med grönsaksbuljong tills den är lagom tjock för din smak. Servera med dina tillbehör i små skålar.
6. Soppa på vita bönor
Av: Monia Eisenman, kokboksförfattare
4 personer
Du behöver:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 1 msk olivolja
4 burkar stora vita bönor eller cannellinibönor à 410 g
1 liter grönsaksbuljong
2 msk färskpressad citron
rivet skal av 1/2 citron
1 dl crème fraiche
salt och peppar
Gör så här:
Skala och hacka löken. Pressa vitlöken och fräs den tillsammans med löken i olivoljan i en kastrull. Låt bönorna rinna av och tillsätt dem och buljongen. Sjud i ca 10 minuter. Kör soppan i matberedare tills den är slät eller använd stavmixer. Häll tillbaka den i kastrullen och blanda i citronskal, citronsaft och crème fraiche. Rör om och sjud i några minuter över svag värme. Smaksätt med salt och peppar.
Av: Marie-Louise Marc