Blåbärsmuffins med crumble och glasyr
19 jan, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Dessa blåbärsmuffins med både crumble och glasyr påminner om en paj, fast i sött miniformat.
Annons
Blåbärsmuffins med crumble och glasyr
Om du inte har tillgång till färska blåbär går det givetvis lika bra med frysta! Bara att blanda ner de frysta bären direkt i muffinsdegen, utan att tina dem först.
Annons
12 muffins
Tid: 30 minuter + tid i ugnen
Du behöver:
Crumble:
2 dl vetemjöl
1¾ dl brun farin
½ tsk kanel
1 krm salt
100 g smör
Muffins:
4 ¼ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
½ tsk salt
2 stora ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
110 g smör
1 ¾ dl crème fraiche
150 g frysta blåbär
Vaniljglasyr:
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
4 msk mjölk
Gör så här:
- Crumble: Blanda mjöl, farin, kanel och salt i en bunke. Smält smöret och blanda ner i mjölblandningen till en smullig deg. Ställ in i kylskået medan du gör muffinsarna.
- Sätt ugnen på 200º. Smörj en muffinsform med lite smör eller olja eller placera muffinsformar av papper i formen.
- Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Vispa ägg, socker och vaniljsocker ljust och krämigt med elvisp i en annan skål. Smält smöret och rör ner det i äggblandningen tillsammans med crème fraiche. Vänd ner mjölblandningen i smeten med en degskrapa tills massan är jämn och klumpfri. Vänd försiktigt ner blåbären i smeten så att de inte mosas.
- Fördela smeten i formarna, fyll dem till ca ¾. Strö ett lager crumble på toppen av varje muffins och tryck ner det lite lätt i degen.
- Baka muffinsarna i ugnen ca 5 minuter på 200º. Sänk temperaturen till 175º och baka klart muffinsarna i ytterligare ca 20 minuter tills de är genomgräddade. Ta ut och låt dem svalna på galler.
- Vaniljglasyr: Blanda florsocker, vanilj och mjölk i en skål till en lätt flytande glasyr. Tillsätt ev lite mer mjölk om den känns för tjock.
- Servering: Häll lite glasyr över de nybakade muffinsarna och servera direkt.
Foto: Columbus Leth
Annons