Passionsfruktspaj med havtorn, chokladtryffel och maräng
01 nov, 2022
AvCamilla Biesbjerg Markussen
AvLinn Grubbström
AvCarsten Kyster
Ibland behöver efterrätten få skina lite mer än middagens andra rätter – som denna passionsfruktspaj med havtorn, chokladtryffel och maräng.
Annons
Passionsfruktspaj med havtorn, chokladtryffel och maräng
Dessa lyxiga minipajer med sötsyrligt innehåll matchas perfekt med krämig choklad och krispig maräng.
4 portioner
Annons
Du behöver:
6 dl vetemjöl
250 g kallt smör
2 msk vatten
Chokladtryffel:
200 g mörk choklad, 70%
2 dl grädde
2 msk kakao
Havtorn:
200 g havtornsbär
1 ½ dl socker
Till servering:
1 burk lemon curd
4 passionsfrukter
2 dl grädde
Färdiga maränger
Gör så här:
- Pajdeg: Skär smöret i tärningar och nyp ihop med mjöl och vatten till en fast deg. Kyl i en timme.
- Dela degen i 4 bitar och tryck ut i små pajformar. Nagga med en gaffel och ställ i kylen i 30 minuter. Grädda i 15 minuter i 185°, kyl.
- Chokladtryffel: Koka upp grädden. Grovhacka chokladen och rör ner i grädden. Häll smeten i en fyrkantig form klädd med bakplåtspapper, ca 10x10 cm, och placera i frysen i 1–2 timmar. Skär tryffeln i 8 bitar och rulla i kakao. Lägg svalt.
- Havtorn: Lägg bär och socker i en liten kastrull. Rör om då och då tills sockret smält. Låt svalna.
- Servering: Ta pajskalen ur formarna och fyll dem med lemon curd. Halvera passionsfrukten, skrapa ur fruktköttet och lägg ovanpå. Vispa grädden lätt.
- Lägg upp pajerna på tallrikar med grädde, chokladtryffel, havtorn och krossad maräng.
Foto: Columbus Leth, Peter Kam
Annons