Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Julmat Baka inför julen Vintips till middagen

Blomkålsrisotto med tryffel och parmesanskum

07 dec, 2024
AvLouisa Lorang
Recept på blomkålsrisotto med tryffel och parmesanskum
columbus leth
Risotto och blomkål har en gemensam smakkompis – tryffel! Självklart bör dessa kombineras i en och samma rätt, nämligen blomkålsrisotto med tryffel och parmesanskum.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariskt med lyxkant #8 - Pizza med edamamepesto, burrata & tryffelBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #8 - Pizza med edamamepesto, burrata & tryffel

Blomkålsrisotto med tryffel och parmesanskum

Gör det extra festligt och toppa rätten med en stekt hummerstjärt eller kräftstjärtar.

Annons

6 portioner

Tid: 35 minuter

Du behöver:

1 blomkål
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja till stekning
1 msk smör till stekning
300 g risottoris
2 dl vitt vin
1 liter grönsaks- eller hönsbuljong
Salt och peppar
100 g parmesan

Inlagd purjolök:

1 dl vitvinsvinäger
1 dl strösocker
1 purjolök
1 obesprutad citron

Parmesanskum:

1 dl standardmjölk
30 g parmesan
3 msk vispgrädde

Till servering:

1 tryffel
½ purjolök

Gör så här:

  1. Inlagd purjolök: Häll vinäger och socker i en kastrull och koka upp tills sockret har smält. Skiva purjolöken, skölj noggrant och låt rinna av. Skölj och riv citronskalet med en julienneskalare – undvik att få med det vita, beska. Pressa citronsaften i vinägerlagen. Lägg i purjolöken och citron­skalet i lagen och koka upp. Stäng av och låt dra i minst 10 minuter. Sila innan servering.
  2. Risotto: Skölj blomkålen och skär den i små buketter. Hacka löken och vitlöken. Stek blomkål, lök och vitlök i olja och smör i en stor, djup panna. De ska inte ta färg, bara mjukna. Tillsätt riset och låt det steka med i några minuter tills det blir genomskinligt. Häll i vinet och låt det koka in. Tillsätt buljong, lite i taget, tills riset är al dente, ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar under tiden. Rör i riven parmesan strax före servering och smaka av.
  3. Parmesanskum: Värm mjölk och riven parmesan i en kastrull till precis under kokpunkten. Tillsätt grädde och kör med en stavmixer tills det blir ett luftigt skum.
  4. Servering: Lägg upp risotton i 6 små, djupa tallrikar. Toppa med inlagd purjolök, tunna skivor färsk purjolök, parmesanskum och riven tryffel.

Foto: Columbus Leth

Annons