Blomkålssoppa med saffran och curry
08 okt, 2024
AvPernille Skjødt
AvLouisa Lorang
Vem älskar inte en värmande soppa en kall dag? Satsa på denna blomkålssoppa med saffran, curry och färsk dill. Servera gärna med ett gott bröd till!
Annons
Blomkålssoppa med saffran och curry
Len och med härlig smak. Blomkålstoppingen ger ett välkommet crunch.
Annons
4 portioner
Tid: 30 minuter
Du behöver:
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
400 g bakpotatis
1 blomkål
1 msk olivolja, till stekning
1 tsk curry
½ paket saffran
1 liter grönsaksbuljong (eller kycklingbuljong)
2 dl vispgrädde
Salt och nymalen svartpeppar
Pressad citron
Blomkålstopping:
½ citron, pressad
Olivolja
Salt och peppar
1 knippe färsk dill
Till servering:
Bröd
2 ½ dl crème fraiche
Gör så här:
- Skala löken och vitlöken och skär i små tärningar. Skala potatisen och skär i tärningar. Skölj blomkålen, dela den i buketter och skär stjälken i tärningar. Fräs löken och vitlöken i olja i en panna några minuter tills de är mjuka. Tillsätt potatis, hälften av blomkålsbuketterna, hela stjälken, saffran och curry. Koka i ytterligare 2–3 minuter. Tillsätt buljongen, täck med lock och låt koka i cirka 20 minuter, tills allt är mjukt. Häll i grädde och mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt, peppar och ev lite citronsaft.
- Blomkålstopping: Skär resterande blomkålsbuketter i tunna skivor (eventuellt på mandolin), och vänd runt dem med citronsaft, olja, salt och peppar. Plocka och finhacka dillen och vänd ner den tillsammans med blomkålsskivorna i en skål.
- Servering: Fördela soppan i djupa tallrikar, och servera med blomkålstopping, bröd och lite crème fraiche.
Foto: Columbus Leth
Annons