Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Blondie med rostad cashew och vit chokladganache

31 jan, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på blondie med rostad cashew
Columbus Leth
Vit choklad + cashewnötter = sant! Beviset har du i denna blondie med vit chokladganache och salta cashews.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bakat och klart #2 – Världens godaste kladdkakaBrand logo
Bakat och klart #2 – Världens godaste kladdkaka

Blondie med rostad cashew

Browniens söta syster är fylld med vit choklad. Här får den också lite salt kontrast i form av salta cashewnötter.

Baka en blondie med rostad cashew
Columbus Leth
Annons

9 bitar

Tid: 35 minuter + tid i ugnen

Du behöver:

130 g smör
130 g vit choklad
1 ½ dl (130 g) strösocker
2 ägg
1 ½ dl (85 g) vetemjöl
50 g cashewnötter (rostade och lättsaltade)

Vit chokladganache:

150 g vit choklad
¾ dl vispgrädde
¼ tsk vaniljpulver
1 knivsudd salt

Garnering:

50 g rostade cashewnötter

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175°. Smöra en kvadratisk bakform, 20 x 20 cm och klä den med bakplåtspapper. Smält smöret på låg värme och ta sedan kastrullen från värmen.
  2. Hacka chokladen fint och häll ner i smöret. Låt det stå ett par minuter och rör sedan försiktigt runt med en slickepott, i mitten av blandningen, tills chokladen smält.
  3. Vispa upp socker och ägg med en elvisp. Rör ner den smälta chokladen i äggsmeten. Tillsätt mjöl och grovhackade cashewnötter och vänd ihop till en sammanhållen smet. Fyll formen med smet och grädda i ugnen i ca 25 minuter, tills den är lätt gyllene i kanten men fortfarande verkar lite ogräddad i mitten. Låt svalna på ett ugnsgaller.
  4. Vit chokladganache: Hacka chokladen fint och smält försiktigt i en skål över vattenbad eller i mikrovågsugn. Värm upp grädde och vaniljpulver i en kastrull, till kokpunkten. Häll den varma grädden över den smälta chokladen och rör med cirkelrörelser i mitten av skålen med en slickepott tills ganachen håller ihop.
  5. Tillsätt lite salt och fördela ganachen i ett jämnt lager ovanpå den avsvalnade kakan. Låt kakan stå kalt i minst 4 timmar, gärna till nästa dag.
  6. Ta upp kakan ur formen och skär bort kanten. Dela därefter kakan i 9–12 fyrkantiga bitar. Garnera med hela och hackade cashewnötter.

Foto: Columbus Leth

Annons