Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Årets julklapp till vinälskaren – Brancaia Art Collection

03 okt, 2024
AvElin Grube
Årets julklapp till vinälskaren – Brancaia Art Collection
Vin kan vara ett konstverk i sig – men visst kan en intressant etikett kittla ännu ett sinne. Nu släpper Vinhuset Brancaia årets julklapp till vinälskaren, nämligen den fjärde upplagan av Brancaia Art Collection – en låda med sex specialdesignade etiketter. I år från en svensk konstnär.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Sötsura vindruvor med champagneBrand logo
Sötsura vindruvor med champagne

Barbara Widmer är sedan 1998 ansvarig för vinmakandet på vinhuset Brancaia, som hon då tog över efter sina föräldrar. Hon studerade från början till arkitekt, men föll för vinets fascinerande värld och utbildade sig slutligen till oenolog och vinmakare. Med fingertoppskänsla och respekt för naturen gör Barbara nu vin i Toscana.

Hennes vin Brancaia TRE är en prisvärd klassiker i fasta sortimentet. Ett vin som perfekt balanserar kraft och finess – och nu släpps den fjärde upplagan av Brancaia Art Collection där sex flaskor fått ny skrud i form av unika etiketter målade av en noga utvald konstnär. Flaskorna med de olika konstverken lanseras nu i begränsad upplaga, förpackade i en unik vinlåda.

Annons
Brancaia Tre, 2022 (75501) 159 kr.
Brancaia Tre, 2022 (75501) 159 kr.

– Konstnären får helt fria händer, enda kravet är att konsten ska inrymmas i vår ursprungliga fyrkantiga form med två överlappande kvadrater. Och att jag ska gilla det såklart, säger Barbara och skrattar.

Idén till Art Collection föddes 2021, då Barbara Widmers föräldrar Brigitte och Bruno Widmer, fyllde 80 år. Hon kände att hon ville hylla sina föräldrar och deras arv – och skapade då Art Collection tillsammans med den första konstnären Niels Blaesi, från Schweiz. För familjen Widmer, som har rötter i Schweiz, var det ett självklart första val. På frågan varför just Brancaias vin TRE valdes som vin till kollektionen svarar Barbara:

Annons

– Vinet är ett av våra mest populära, det är väldigt tillgängligt och publikt och vi ville ha ett vin som många kan ta till sig och tycka om, både för sig självt men även ihop med mat.

TRE står för de tre druvorna som ingår i vinet, vilka är sangiovese, merlot och cabernet sauvignon.

2022 var det ukrainske konstnären Sergiy Maidukov som designade etiketten, vilket var viktigt för Barbara efter den ryska invasionen av landet.

– Vi ville ha en konstnär från Ukraina som står för frihet, och vår Art Collection har blivit en bra plattform för unga konstnärer att visa upp sin konst, säger Barbara.

Och nu lever traditionen vidare – i år med svensk touch på flaskorna.

Brancaia Art Collection släpps på fredag den 4 oktober i en låda om sex flaskor, varje flaska med en unik etikett, och i år är det den svenska konstnären Jeanette Innala som fått äran. Hennes absrtrakta och färgstarka måleri pryder nu årets kollektion, som firas med en ”Wineissage” i centrala Stockholm.

Brancaia Art Collection släpps på fredag den 4 oktober i en låda om sex flaskor

Brancaia Art Collection Rött (72567), Italien, Toscana, 6 flaskor á 1296 kr (BS).

Annons