Brownie med mjölkchoklad och chokladsås
25 aug, 2023
AvRedaktionen ELLE
Du kanske alltid har undrat hur en brownie kan bli ännu godare? Jo, med mjölkchoklad och chokladsås givetvis!
Annons
Brownie med mjölkchoklad och chokladsås
Den krämiga och chokladiga brownien är perfekt i sig, men kan serveras med chokladsås för extra lyx.
16 bitar
Du behöver:
120 g sötmandlar
250 g smör
250 g mörk choklad, 70 %, grovhackad
300 g (4 dl) farinsocker
4 ägg
180 g (3 dl) vetemjöl
80 g (2 dl) kakao
½ tsk bakpulver
½ tsk vaniljsocker
En nypa salt
150 g mjölkchoklad, grovhackad
50 g kakaonibs
Chokladsås:
3 dl vispgrädde
200 g mörk choklad, 56 %, hackad
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180°. Täck en form, 22 x 22 cm, med bakplåtspapper. Sprid ut mandlarna på en plåt och rosta i 5–6 minuter tills de är gyllenbruna. Låt svalna och hacka sedan grovt.
- Smält smör och mörk choklad i en skål över vattenbad, rör om då och då tills det har smält. Ta bort skålen från värmen och tillsätt socker. Rör ner äggen, ett i taget.
- Blanda ihop och sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i smeten. Tillsätt salt. Rör om till en slät smet. Rör ner mandlar, mjölkchoklad och kakaonibs men spara lite av varje till topping.
- Häll smeten i formen och strö över resterande mandlar, choklad och kakaonibs. Grädda kakan mitt i ugnen i 40–45 minuter, kakan ska vara fast i kanterna men kladdig i mitten. Låt den kallna. Skär kakan i bitar.
- Chokladsås: Koka upp grädde i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan. Tillsätt chokladen och låt stå i ett par minuter. Rör ihop till en jämn och slät sås och servera varm till brownien.
Annons