Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Burgare, lax och popcorn – med hetta från Asien

03 mar, 2023
AvNami Kawakita
Burgare, lax och popcorn – med hetta från Asien
Står du ofta i köket och undrar vad du ska laga till middag? Har du tröttnat på "det gamla vanliga"? Lugn, Santa Maria har utökat sitt sortiment med tre nya kryddmixer som räddar vilken måltid som helst!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du krispig sötpotatis i ugnBrand logo
Så gör du krispig sötpotatis i ugn

Efter pandemin och de ökade måltiderna vi lagat och ätit hemma de senaste åren har lett till så kallad "kökströtthet". Vi lägger mindre tid på matlagning, vi vill ha snabbare genvägar och vi vill att det ska gå fort – men det ska ändå smaka lika gott.

Ett av de enklaste och snabbaste sätten att variera maten är så klart att krydda den. Fördelen med kryddor är att de oftast är en liten prismässig investering som bidrar till stor variation. En välfylld kryddhylla är A och O helt enkelt. Med tre nya kryddmixer, inspirerade av det trendiga och kryddälskande asiatiska köket, hjälper Santa Maria till med inspiration och variation i vardagsmatlagningen.

Annons
Tre nya spännande kryddmixer från Santa Maria

Nyheterna består av Sriracha, en allroundkrydda med en het och söt-syrlig smakprofil, Korean BBQ, en blandning med syrlig, salt och lätt söt smak från ingredienser som sesam, soja, ingefära, chili, vitlök och gochujang, och Curry Red, en blandning av bland annat chili och ingefära, citron, citrongräs, kaffir och koriander.

Förvandla burgaren, laxen eller varför inte popcornen till något nytt och spännande? Spana in de här recepten som livar upp veckans måltider med ett par enkla knep.

Annons

Korean BBQ Burger med koreansk gurka och snabblagad kimchi

Burgare tröttnar man aldrig på men om du vill prova en ny twist ska du testa Korean BBQ Burger. En smakrik burgare som serveras med spännande koreanska tillbehör.

Korean BBQ burger med koreansk gurka och snabblagad kimchi

4 portioner

Du behöver:

500 g grovmalen högrevsfärs
1,5 msk Santa Maria Korean BBQ-krydda
1,5 msk rapsolja
4 st burgarbröd
4 skivor tomat
Majonnäs
Salladslök

Koreansk gurka:

300 g gurka
1 st salladslök
1 tsk Santa Maria Korean BBQ-krydda
1 msk vita sesamfrön

Annons

Snabblagad kimchi:

500 g kinakål
5 tsk Santa Maria Korean BBQ-krydda
1 tsk vinäger
2 tsk majsolja

Gör så här:

  1. Forma burgare av färsen och krydda med Korean BBQ-krydda innan stekning.
  2. Grilla eller stek burgarna i rapsolja på hög värme, ca 3 minuter per sida. Rosta burgarbröden.
  3. Montera burgaren: Lägg kimchin på brödet, därefter tomat och burgaren. Toppa med gurka, majonnäs och salladslök.
  4. Skiva gurka och salladslök tunt och blanda med Korean BBQ-krydda och sesamfrön.
  5. Skär kålen i strimlor, lägg i en skål. Krydda med Korean BBQ-krydda, vinäger och olja. Massera kålen och låt stå 5 minuter före servering.

Korean Bulgogi i salladsblad

Bulgogi är traditionellt tunna strimlor kött som marinerats och sedan grillats. Här steks eller wokas köttet och serveras med ris i ett salladsblad med Srirachasås och koreansk gurka.

Otroligt goda korean bulgogi i salladsblad

4 portioner

Du behöver:

3 dl jasminris
1 hjärtsalladshuvud
400 g lövtunna strimlor entrecôte eller lövbiff
2 msk Santa Maria Korean BBQ-krydda
2 msk olja (+ extra till wokning)
1 msk vatten

Annons

Srirachasås:

1 msk Santa Maria Sriracha-krydda
1 tsk vitvinsvinäger
0,5 dl matolja

Koreansk gurka

300 g gurka
1 st salladslök
1 tsk Santa Maria Korean BBQ-krydda
1 msk vita sesamfrön

Till servering:

50 g rädisor

Gör så här:

  1. Koka riset enligt förpackningen.
  2. Skölj salladsbladen och låt dem rinna av. Skär rädisor i tunna skivor.
  3. Skär köttet i tunna strimlor. Blanda Korean BBQ-krydda med olja och vatten. Lägg i köttet och låt det marinera i 10 minuter.
  4. Hetta upp lite olja och woka/stek köttet tills det får en fin yta.
  5. Srirachasås: Blanda Sriracha-krydda, vitvinsvinäger och matolja till en sås.
  6. Servera i salladsblad med ris, koreansk gurka, Srirachasås och rädisor.

Asiatisk Srirachalax med sesamglaserad potatis och srirachamajo

Lax är en fisk som tåls att smaksättas på många olika sätt. Lite hetta ger verkligen fisken det där lilla extra!

Asiatisk sriachalax med sesamglaserad potatis och sriachamajo

4 portioner

Annons

Du behöver:

600 g laxfilé (behåll skinnet på fisken)
2 msk Santa Maria Sriracha-krydda

Sesamglaserade potatisar

800 g små potatisar
1 msk rapsolja
Salt
2 msk smör
1 vitlöksklyfta
2 msk japansk ljus soja
1 msk sesamolja
2 msk rostade sesamfrön
1-2 salladslökar

Srirachamajo:

2 dl majonnäs
1 msk Santa Maria Sriracha-krydda

Garnering:

Färsk koriander

Gör så här:

  1. Krydda laxen med Sriracha-krydda. Lägg på grillen med köttsidan nedåt. Vänd sedan och grilla skinnsidan lika länge. Flytta därefter laxen till indirekt värme och tillaga tills den är klar, gärna under lock.
  2. Sesamglaserade potatisar: Tvätta potatisen och behåll skalet. Lägg i en ugnsfast form, rör runt med olja och salt, rosta i ugnen på 225°C tills potatisen är mjuk.
  3. Hetta upp smör och lätt krossad vitlök i en stekpanna, bryn potatisen i smöret i någon minut tills den får lite färg. Häll på soja och sesamolja, blanda och låt glasera i någon minut. Toppa med rostade sesamfrön och finhackad salladslök.
  4. Srirachamajo: Blanda ihop majonnäs och Sriracha-krydda.
  5. Servera laxen med potatis och Srirachamajo. Toppa med färsk koriander.

Srirachakryddad fläskkotlett med karamelliserade äpplen

Nu är det dags att piffa upp dina fläskkotletter! Ge dem en kick av Sriracha-krydda som ger hetta, syrlighet och fyllighet. Servera med karamelliserade äppelklyftor och smula över fetaost precis innan servering. Passar också bra till fläskfilé.

Srirachakryddad fläskkotlett livar upp middagen, särskilt om den serveras med karamelliserade äpplen

4 portioner

Annons

Du behöver:

4 st fläskkotletter med ben
1,5 msk Santa Maria Sriracha-krydda
1 msk rapsolja
50 g smör

Karamelliserade äpplen:

2 st syrliga röda äpplen
1 tsk Santa Maria Sriracha-krydda
1 msk råsocker
2 msk äppelcidervinäger

Tillbehör:

100 g fetaost
250 g broccoli

Gör så här:

  1. Krydda kotletterna med Sriracha-krydda.
  2. Stek kotletterna i olja och smör, ös fettet över kotletterna under tiden. Sänk värmen och låt köttet steka färdigt i pannan. Låt kotletterna vila på ett fat.
  3. Skär äpplena i klyftor med skalet på, stek dem i fettet från kotletterna med Sriracha-krydda och råsocker till gyllene färg, slå på vinäger. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servera med smulad fetaost och kokt broccoli.

Kryddiga popcorn för alla smaker

Kryddade popcorn är oväntat gott och passar perfekt till fördrinken eller fredagsmyset.

Kryddade popcorn är gott till både fördrink och fredagsmys

Du behöver:

50 g smör
1 påse popcorn för mikrovågsugn

Smaksätt med 1 msk valfri krydda:

Santa Maria Mango Curry
Santa Maria Sriracha
Santa Maria Thai Red Curry

Gör så här:

  1. Smält smör i en kastrull och tillsätt önskad krydda. Poppa popcornen enligt anvisning på förpackningen.
  2. Öppna påsen, ringla över kryddsmöret och skaka om. Häll upp popcornen i en skål och njut.
Annons