Burgare, lax och popcorn – med hetta från Asien
Efter pandemin och de ökade måltiderna vi lagat och ätit hemma de senaste åren har lett till så kallad "kökströtthet". Vi lägger mindre tid på matlagning, vi vill ha snabbare genvägar och vi vill att det ska gå fort – men det ska ändå smaka lika gott.
Ett av de enklaste och snabbaste sätten att variera maten är så klart att krydda den. Fördelen med kryddor är att de oftast är en liten prismässig investering som bidrar till stor variation. En välfylld kryddhylla är A och O helt enkelt. Med tre nya kryddmixer, inspirerade av det trendiga och kryddälskande asiatiska köket, hjälper Santa Maria till med inspiration och variation i vardagsmatlagningen.
Nyheterna består av Sriracha, en allroundkrydda med en het och söt-syrlig smakprofil, Korean BBQ, en blandning med syrlig, salt och lätt söt smak från ingredienser som sesam, soja, ingefära, chili, vitlök och gochujang, och Curry Red, en blandning av bland annat chili och ingefära, citron, citrongräs, kaffir och koriander.
Förvandla burgaren, laxen eller varför inte popcornen till något nytt och spännande? Spana in de här recepten som livar upp veckans måltider med ett par enkla knep.
Korean BBQ Burger med koreansk gurka och snabblagad kimchi
Burgare tröttnar man aldrig på men om du vill prova en ny twist ska du testa Korean BBQ Burger. En smakrik burgare som serveras med spännande koreanska tillbehör.
4 portioner
Du behöver:
500 g grovmalen högrevsfärs
1,5 msk Santa Maria Korean BBQ-krydda
1,5 msk rapsolja
4 st burgarbröd
4 skivor tomat
Majonnäs
Salladslök
Koreansk gurka:
300 g gurka
1 st salladslök
1 tsk Santa Maria Korean BBQ-krydda
1 msk vita sesamfrön
Snabblagad kimchi:
500 g kinakål
5 tsk Santa Maria Korean BBQ-krydda
1 tsk vinäger
2 tsk majsolja
Gör så här:
- Forma burgare av färsen och krydda med Korean BBQ-krydda innan stekning.
- Grilla eller stek burgarna i rapsolja på hög värme, ca 3 minuter per sida. Rosta burgarbröden.
- Montera burgaren: Lägg kimchin på brödet, därefter tomat och burgaren. Toppa med gurka, majonnäs och salladslök.
- Skiva gurka och salladslök tunt och blanda med Korean BBQ-krydda och sesamfrön.
- Skär kålen i strimlor, lägg i en skål. Krydda med Korean BBQ-krydda, vinäger och olja. Massera kålen och låt stå 5 minuter före servering.
Korean Bulgogi i salladsblad
Bulgogi är traditionellt tunna strimlor kött som marinerats och sedan grillats. Här steks eller wokas köttet och serveras med ris i ett salladsblad med Srirachasås och koreansk gurka.
4 portioner
Du behöver:
3 dl jasminris
1 hjärtsalladshuvud
400 g lövtunna strimlor entrecôte eller lövbiff
2 msk Santa Maria Korean BBQ-krydda
2 msk olja (+ extra till wokning)
1 msk vatten
Srirachasås:
1 msk Santa Maria Sriracha-krydda
1 tsk vitvinsvinäger
0,5 dl matolja
Koreansk gurka
300 g gurka
1 st salladslök
1 tsk Santa Maria Korean BBQ-krydda
1 msk vita sesamfrön
Till servering:
50 g rädisor
Gör så här:
- Koka riset enligt förpackningen.
- Skölj salladsbladen och låt dem rinna av. Skär rädisor i tunna skivor.
- Skär köttet i tunna strimlor. Blanda Korean BBQ-krydda med olja och vatten. Lägg i köttet och låt det marinera i 10 minuter.
- Hetta upp lite olja och woka/stek köttet tills det får en fin yta.
- Srirachasås: Blanda Sriracha-krydda, vitvinsvinäger och matolja till en sås.
- Servera i salladsblad med ris, koreansk gurka, Srirachasås och rädisor.
Asiatisk Srirachalax med sesamglaserad potatis och srirachamajo
Lax är en fisk som tåls att smaksättas på många olika sätt. Lite hetta ger verkligen fisken det där lilla extra!
4 portioner
Du behöver:
600 g laxfilé (behåll skinnet på fisken)
2 msk Santa Maria Sriracha-krydda
Sesamglaserade potatisar
800 g små potatisar
1 msk rapsolja
Salt
2 msk smör
1 vitlöksklyfta
2 msk japansk ljus soja
1 msk sesamolja
2 msk rostade sesamfrön
1-2 salladslökar
Srirachamajo:
2 dl majonnäs
1 msk Santa Maria Sriracha-krydda
Garnering:
Färsk koriander
Gör så här:
- Krydda laxen med Sriracha-krydda. Lägg på grillen med köttsidan nedåt. Vänd sedan och grilla skinnsidan lika länge. Flytta därefter laxen till indirekt värme och tillaga tills den är klar, gärna under lock.
- Sesamglaserade potatisar: Tvätta potatisen och behåll skalet. Lägg i en ugnsfast form, rör runt med olja och salt, rosta i ugnen på 225°C tills potatisen är mjuk.
- Hetta upp smör och lätt krossad vitlök i en stekpanna, bryn potatisen i smöret i någon minut tills den får lite färg. Häll på soja och sesamolja, blanda och låt glasera i någon minut. Toppa med rostade sesamfrön och finhackad salladslök.
- Srirachamajo: Blanda ihop majonnäs och Sriracha-krydda.
- Servera laxen med potatis och Srirachamajo. Toppa med färsk koriander.
Srirachakryddad fläskkotlett med karamelliserade äpplen
Nu är det dags att piffa upp dina fläskkotletter! Ge dem en kick av Sriracha-krydda som ger hetta, syrlighet och fyllighet. Servera med karamelliserade äppelklyftor och smula över fetaost precis innan servering. Passar också bra till fläskfilé.
4 portioner
Du behöver:
4 st fläskkotletter med ben
1,5 msk Santa Maria Sriracha-krydda
1 msk rapsolja
50 g smör
Karamelliserade äpplen:
2 st syrliga röda äpplen
1 tsk Santa Maria Sriracha-krydda
1 msk råsocker
2 msk äppelcidervinäger
Tillbehör:
100 g fetaost
250 g broccoli
Gör så här:
- Krydda kotletterna med Sriracha-krydda.
- Stek kotletterna i olja och smör, ös fettet över kotletterna under tiden. Sänk värmen och låt köttet steka färdigt i pannan. Låt kotletterna vila på ett fat.
- Skär äpplena i klyftor med skalet på, stek dem i fettet från kotletterna med Sriracha-krydda och råsocker till gyllene färg, slå på vinäger. Smaka av med salt och peppar.
- Servera med smulad fetaost och kokt broccoli.
Kryddiga popcorn för alla smaker
Kryddade popcorn är oväntat gott och passar perfekt till fördrinken eller fredagsmyset.
Du behöver:
50 g smör
1 påse popcorn för mikrovågsugn
Smaksätt med 1 msk valfri krydda:
Santa Maria Mango Curry
Santa Maria Sriracha
Santa Maria Thai Red Curry
Gör så här:
- Smält smör i en kastrull och tillsätt önskad krydda. Poppa popcornen enligt anvisning på förpackningen.
- Öppna påsen, ringla över kryddsmöret och skaka om. Häll upp popcornen i en skål och njut.