Catarina Königs pasta med rostad tomat- och ricottasås
09 jul, 2024
AvCatarina König
Det är ricottan som ger Catarina Königs rostade tomatsås det där lilla extra. Koka pastan och middagen är klar!
Annons
Pasta med rostad tomat- och ricottasås
Att mixa tomatsåsen med ricotta i slutet gör den extra len, härlig och snäll. En pasta som hela familjen älskar.
Annons
4 portioner
Du behöver:
400 g taglioni, el valfri pasta
600 g romanticatomater på kvist
2 bananschalottenlökar
2 hela vitlökar
¾ dl olivolja
1 tsk torkad basilika
Salt
Nymalen svartpeppar
125 g ricotta, av fin sort
Topping:
Riven parmesan
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200º varmluft.
- Halvera tomaterna och strimla löken grovt. Behåll skalet på vitlökarna men dela dem på hälften.
- Lägg över allt i en bred ugnsform. Låt vitlökshalvorna ligga med insidan uppåt i sitt skal så att de får rostas på ytan. Ringla rikligt med olivolja över alltihop. Strö över torkad basilika, salta och peppra. Blanda runt och ugnsrosta i ca 45 minuter. Om det blir för mörkt på ytan, sänk ugnstemperaturen till 175º.
- Koka pastan i saltat vatten. Häll sedan av pastan men spara ca 1 dl av pastavattnet.
- Ta ut formen ur ugnen och kläm ut de rostade vitlökarna. Pressa sönder dem med en gaffel till en kräm. Rör ihop krämen med tomaterna till en härlig tomatröra direkt i ugnsformen.
- Häll tomatröran i en sil och pressa ner tomatsåsen i en kastrull. Klicka i ricottan. Tillsätt först ½ dl pastavatten. Rör ihop såsen på medelhög värme och avsluta med att mixa den helt slät med en stavmixer. Blanda i mer pastavatten, om det behövs.
- Blanda pastan med tomat-och ricottasåsen. Tvinna eventuellt upp pastan på en lång kökspincett och servera pastabollarna med såsen och riven parmesan på toppen.
Recept och foto: Catarina König
Annons