Catarina Königs pasta med rostad tomat- och ricottasås
09 jul, 2024
Det är ricottan som ger Catarina Königs rostade tomatsås det där lilla extra. Koka pastan och middagen är klar!
Annons
Pasta med rostad tomat- och ricottasås
Att mixa tomatsåsen med ricotta i slutet gör den extra len, härlig och snäll. En pasta som hela familjen älskar.
Annons
4 portioner
Du behöver:
400 g taglioni, el valfri pasta
600 g romanticatomater på kvist
2 bananschalottenlökar
2 hela vitlökar
¾ dl olivolja
1 tsk torkad basilika
Salt
Nymalen svartpeppar
125 g ricotta, av fin sort
Topping:
Riven parmesan
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200º varmluft.
- Halvera tomaterna och strimla löken grovt. Behåll skalet på vitlökarna men dela dem på hälften.
- Lägg över allt i en bred ugnsform. Låt vitlökshalvorna ligga med insidan uppåt i sitt skal så att de får rostas på ytan. Ringla rikligt med olivolja över alltihop. Strö över torkad basilika, salta och peppra. Blanda runt och ugnsrosta i ca 45 minuter. Om det blir för mörkt på ytan, sänk ugnstemperaturen till 175º.
- Koka pastan i saltat vatten. Häll sedan av pastan men spara ca 1 dl av pastavattnet.
- Ta ut formen ur ugnen och kläm ut de rostade vitlökarna. Pressa sönder dem med en gaffel till en kräm. Rör ihop krämen med tomaterna till en härlig tomatröra direkt i ugnsformen.
- Häll tomatröran i en sil och pressa ner tomatsåsen i en kastrull. Klicka i ricottan. Tillsätt först ½ dl pastavatten. Rör ihop såsen på medelhög värme och avsluta med att mixa den helt slät med en stavmixer. Blanda i mer pastavatten, om det behövs.
- Blanda pastan med tomat-och ricottasåsen. Tvinna eventuellt upp pastan på en lång kökspincett och servera pastabollarna med såsen och riven parmesan på toppen.
Recept och foto: Catarina König
Annons