Garganelli i krämig citron- och ricottasås
23 feb, 2024
AvSilvia Palma
Räfflorna i garganelli gör att den krämiga citron- och ricottasåsen absorberas ordentligt. Hur gott låter inte det?
Annons
Garganelli i krämig citron- och ricottasås
Härlig och krämig pasta med frisk smak av citron.
Annons
4 portioner
Du behöver:
8 ¼ dl (500 g) vetemjöl, gärna tipo 00
5 ägg
1 msk extra virgin olivolja
Sås:
30 g smör
¼ dl (15 g) vetemjöl
2 ½ dl standardmjölk
1 citron
100 g ricotta
50 g mjuk gestost
50 g spenat
Basilika
Rosmarin
Gör så här:
- Häll upp mjölet i en stor vid skål och gör en grop i mitten, tillsätt äggen och olivoljan däri. Vispa ihop ägg och olja med hjälp av en gaffel. Tillsätt mjölet från kanterna, lite i taget, och rör om tills det är väl blandat. Knåda sedan med händerna (eller med en matberedare) tills du får en smidig och elastisk deg.
- Forma degen till en boll. Pudra lite mjöl på degen och slå in i plastfolie. Låt vila i kylen i minst 30 minuter. Kavla ut degen med hjälp av en kavel (eller med pastamaskin) tills den blir 2 – 3 mm tjock. Skär ut kvadrater i degen, 5 X 5 cm. Rulla till pastarör med hjälp av en träpinne, tryck till där bitarna fäster vid varandra. Koka i saltat pastavatten till al dente, låt rinna av.
- Såsen: Smält smöret i en kastrull, vispa ner mjölet till en slät kräm. Värm mjölken i en annan kastrull, utan att koka. Häll mjölken över mjölblandningen och vispa till en slät kräm. Tillsätt saft och rivet skal från citronen, ricotta och getost. Rör om till en krämig sås. Rör ner pastan i såsen tillsammans med spenat och basilikablad. Servera genast med några blad färsk rosmarin.
Foto: Silvia Palma
Annons