Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Catarina Königs prinsesstårta

22 nov, 2024
AvCatarina König
Recept på Catarina Königs prinsesstårta
Catarina König
Gör som Catarina König och matcha prinsesstårtan med antingen champagne eller en kall Brachetto. Svårslaget!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bakat och klart #2 – Världens godaste kladdkakaBrand logo
Bakat och klart #2 – Världens godaste kladdkaka

Prinsesstårta

Champagne (t ex Taittinger Demi-Sec Nr 7941) och prinsesstårta är en perfekt match! Likaså en väl kyld Brachetto och tårta. Vilken matchning väljer du?

Annons

8–10 bitar

tid: 2 timmar

Du behöver:

Tårtbotten:

1 dl vetemjöl special
1 tsk bakpulver
1 dl potatismjöl
1 krm vaniljpulver
4 ägg
2 dl strösocker

Vaniljkräm:

2 dl vispgrädde
1 dl mjölk, 3 %
3 stora äggulor
2 msk majsstärkelse
1 msk strösocker
½ tsk vaniljpasta eller vaniljsocker med äkta vanilj

Fyllning:

250 g frysta eller färska mosade hallon
4 dl vispgrädde

Garnering:

750 g marsipan, valfri färg
Florsocker
Färska hallon

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175º. Smöra och mjöla två springformar, 20 cm i diameter. Strö gärna lite vaniljsocker i botten på dem.
  2. Blanda vetemjöl, bakpulver, potatismjöl och vanilj väl. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Vänd samman mjölblandningen och äggblandningen med en slickepott. Fördela smeten jämnt i formarna. Grädda mitt i ugnen i 25–35 minuter. Testa med en provsticka att bottnarna är klara. Ta ut dem ur ugnen, låt svalna och stjälp upp dem på ett fat.
  3. Rör ihop alla ingredienser till vaniljkrämen i en kastrull. Låt sjuda under vispning tills krämen tjocknar. Ta bort från värmen, häll över krämen i en skål och låt svalna i rumstemperatur.
  4. Fyllning: Tina hallonen försiktigt. Mosa dem med en gaffel. Vispa grädden fluffig och toppig, precis innan den ska läggas på tårtan.
  5. Montering: Dela tårtbottnarna på hälften. I den här prinsesstårtan används tre bottnar – frys in och spara den fjärde.
  6. Lägg den första bottnen på ett tårtfat. Bred på hallonen. Lägg på nästa botten och bred på vaniljkrämen. Lägg på den sista bottnen och klicka på generöst med grädde. Forma grädden till en liten kulle mitt på tårtan. Bred även ett tunt gräddlager runt om på tårtan så att marsipanen fäster lättare. Ställ in tårtan i kylen medan marsipanen kavlas ut.
  7. Knåda marsipanen tills den blir mjuk och formbar. Kavla ut marsipanen så att den bli ca 3 mm tjock och tillräckligt stor för att täcka hela tårtan. Mjöla eventuellt arbetsbänken med lite majsstärkelse, om det behövs. Det går även att använda färdigaköpta marsipanlock.
  8. Klä in tårtan i marsipanen. Använd händerna till att forma snyggt, skär bort överflödig marsipan. Sikta florsocker över tårtan och garnera med några hallon. Ställ den svalt fram till servering.

Vintips:

Brachetto d’Acqui Braida

Artikelnummer: 6260

Öppna, häll upp och njut av denna energikick från Piemonte! Ett sött och lätt pärlande vin, proppat med rabarber, mosade skogsbär, jordgubbar och sötsyrlig lakrits. Gott som det är och ännu godare till desserter med bär, mjölkchokladmousse och tryfflar med inlagda körsbär.

Recept och foto: Catarina König

Annons