Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Julmat Baka inför julen Vintips till middagen

Så lyckas du med desserten baked alaska – i sex enkla steg

08 okt, 2024
AvRedaktionen ELLE
Så lyckas du med desserten baked alaska – i sex enkla steg
En baked alaska eller glace au four är en fantastisk vinterdessert som ­imponerar stort. Men den ser svårare ut än den är att göra. Så här enkelt gör du den – steg för steg!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Middag hos Wood #8: Chokladfudgepudding med glassBrand logo
Middag hos Wood #8: Chokladfudgepudding med glass

Baked alaska med rulltårta

Med färdig rulltårta går den här desserten kvickt att fixa. Om du vill variera desserten kan du testa en glass och en rulltårta med chokladsmak.

Lyxig baked alaska med rulltårta som botten
Gallo Images / Ideas

8 portioner

Annons

Tid: 50 minuter + tid i frysen

Du behöver:

1 liter jordgubbsglass
1 liter vaniljglass
1 färdig rulltårta med jordgubbssylt
6 stora rumstempererade äggvitor
6 ½ dl (400 g) florsocker
2 ml citronsaft

Steg 1

Steg 1 – låt jordguggbsglassen tina något och skoja upp i en djup skål klädd med plastfolie
Gallo Images / Ideas

Låt jordgubbsglassen tina något och skopa sedan upp den i en djup skål som du klätt med plastfolie. Frys in.

Steg 2

Steg 2 – låt vaniljglassen tina något och lägg ovanpå jordgubbsglassen
Gallo Images / Ideas

Låt vaniljglassen tina något, ta ut skålen med jordgubbsglass och lägg vaniljglassen sedan ovanpå jordgubbsglassen i skålen. Se till att skapa en jämn topp för att lägga rulltårtan ovanpå.

Annons

Steg 3

Steg 3 – skär rulltårtan i 2 cm tjocka skivor
Gallo Images / Ideas

Skär rulltårtan i 2 cm tjocka skivor och täck vaniljglassen med dem. Se till att det blir så jämnt som möjligt, det här är botten på glasstårtan. Frys in den över natten.

Steg 4

Steg 4 – vispa äggvitorna tills de blir vita och formar mjuka toppar
Gallo Images / Ideas

Sätt ugnen på 240°. Vispa äggvitorna tills de blir vita och formar mjuka toppar. Vispa ner florsockret, en matsked i taget. Tillsätt slutligen citronsaften och vispa tills marängen blir blank och formar styva toppar.

Annons

Steg 5

Steg 5 – bred marängen på glassen
Gallo Images / Ideas

Ta ut glassformen ur frysen och stjälp upp den på en ugnssäker plåt eller form. Ta bort plastfolien och bred ut marängen på glassen så glasskupolen blir helt täckt. Använd en slickepott eller tårtspatel och forma fina toppar och virvlar på marängen, de kommer synas extra fint när marängen får färg.

Steg 6

Steg 6 – sätt i ugnen 3-5 minuter eller bränn av marängen med gasolbrännare
Gallo Images / Ideas

Sätt den i ugnen i 3–5 minuter tills marängen blir gyllene, eller bränn av marängen med gasolbrännare. Servera genast.

Recept och foto: Bulls

Annons