Så lyckas du med desserten baked alaska – i sex enkla steg
Baked alaska med rulltårta
Med färdig rulltårta går den här desserten kvickt att fixa. Om du vill variera desserten kan du testa en glass och en rulltårta med chokladsmak.
8 portioner
Tid: 50 minuter + tid i frysen
Du behöver:
1 liter jordgubbsglass
1 liter vaniljglass
1 färdig rulltårta med jordgubbssylt
6 stora rumstempererade äggvitor
6 ½ dl (400 g) florsocker
2 ml citronsaft
Steg 1
Låt jordgubbsglassen tina något och skopa sedan upp den i en djup skål som du klätt med plastfolie. Frys in.
Steg 2
Låt vaniljglassen tina något, ta ut skålen med jordgubbsglass och lägg vaniljglassen sedan ovanpå jordgubbsglassen i skålen. Se till att skapa en jämn topp för att lägga rulltårtan ovanpå.
Steg 3
Skär rulltårtan i 2 cm tjocka skivor och täck vaniljglassen med dem. Se till att det blir så jämnt som möjligt, det här är botten på glasstårtan. Frys in den över natten.
Steg 4
Sätt ugnen på 240°. Vispa äggvitorna tills de blir vita och formar mjuka toppar. Vispa ner florsockret, en matsked i taget. Tillsätt slutligen citronsaften och vispa tills marängen blir blank och formar styva toppar.
Steg 5
Ta ut glassformen ur frysen och stjälp upp den på en ugnssäker plåt eller form. Ta bort plastfolien och bred ut marängen på glassen så glasskupolen blir helt täckt. Använd en slickepott eller tårtspatel och forma fina toppar och virvlar på marängen, de kommer synas extra fint när marängen får färg.
Steg 6
Sätt den i ugnen i 3–5 minuter tills marängen blir gyllene, eller bränn av marängen med gasolbrännare. Servera genast.
Recept och foto: Bulls