5 hälsofördelar med att dricka champange
Om det är någon dryck som förknippas med lyx så är det champagne. Förutom det uppenbara (att det är gott!) har forskare kommit fram till att den bubbliga drycken har många fina hälsoegenskaper, även för dig som försöker gå ner i vikt.
Vi har listat fem saker som gör champagne bra för dig.
1. Champagne innehåller färre kalorier än vin
Är du sugen på ett glas alkoholhaltig dryck till maten är champagne ett bättre val än både rött och vitt vin när det gäller antal kalorier. Ett standardglas skumpa innehåller runt 80 kalorier medan de flesta viner ligger på upp till 120 kalorier per glas. Väljer du dessutom en extra torr champagnesort kan du komma ner till 65 kalorier per glas. Utöver det är champagne dessutom en utsökt måltidsdryck som, om man väljer rätt sort, passar bra till de flesta maträtterna.
2. Bubblorna tillfredställer
Är det kaloriintaget som är ditt huvudbry kan du också glädjas av att champagne fungerar mer tillfredställande än vin. Det har nämligen visat sig att bubblorna gör att vi dricker långsammare och håller oss nöjda längre, vilket bidrar till att vi inte känner samma behov av att dricka mycket.
3. Du får bättre minne
En ny studie utförd av University of Reading har visat att 1–2 glas champagne i veckan kan motverka åldersrelaterad minnesförlust. Champagnens blå druvor pinot noir och pinot meunier skyddar även hjärnan från sjukdomar som demens och Alzheimers.
4. Friskare hjärta
Att rött vin är bra för hjärtat har vi hört förut, men det stämmer också in på champagne. Även här kan vi tacka de blå druvorna som ger oss antioxidanter, som i sin tur motverkar skador i blodkärlen, reducerar dåligt kolesterol och kan förhindra blodpropp.
5. Du blir gladare
Champagne innehåller en mängd nödvändiga mineraler så som magnesium, zink, kalium och litium, som är en naturlig humörregulator. Lite champagne kan alltså hjälpa till att stabilisera ditt humör.
Precis som med allt annat i livet är måttlighet vägen att gå och trots alla hälsofördelar gäller det även intaget av champagne.
Foto: IBL