Cheesecake med champagne och lakrits
24 nov, 2023
AvLinn Grubbström
Allt som kan firas bör firas och inget är festligare än en cheesecake med champagne och lakrits!
Annons
Cheesecake med champagne och lakrits
Kvällens mittpunkt! Förbered gärna cheesecaken dagen innan den ska serveras.
Annons
8 bitar
Du behöver:
Botten:
200 g digestivekex
100 g smör
1⁄2 tsk lakritspulver
Fyllning:
5 gelatinblad
2 1/2 dl vispgrädde
200 g naturell färskost
150 g crème fraiche
100 g (1,6 dl) florsocker
1 1/2 dl champagne eller mousserande
Garnering:
Lakritskulor
Strössel
Ev ätbart guldpulver
Gör så här:
- Botten: Mixa kexen fint i en matberedare. Smält smöret och blanda det med smulorna och lakritspulver.
- Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, ca 24 cm i diameter. Klä sidorna av formen med tårtplast eller plastfolie och tryck ut kexblandningen i botten. Ställ in formen i frysen.
- Fyllning: Låt gelatinbladen ligga i en skål med kallt vatten i ca 15 minuter.
- Vispa grädden medelfast. Vispa ihop färskost och crème fraiche i en annan skål tills det är klumpfritt. Sikta ner florsocker och blanda slätt.
- Tillsätt champagnen och rör om. Smält försiktigt gelatinbladen i en liten kastrull utan att krama ur bladen. Tillsätt ett par skedar av fyllningen och rör tills det är slätt och blandningen har svalnat. Vänd ner gelatinblandningen i smeten och blanda ordentligt.
- Vänd sedan ner grädden, lite i taget. Häll smeten i formen och fördela jämnt. Om det behövs kan du jämna ut ytan med en sked. Slå försiktigt formen i bordet för att få bort luftbubblor. Låt cheesecaken stelna i kylen i minst 3 timmar, gärna över natten.
- Till servering: Ta ur cheesecaken ur formen. Garnera med lakritskulor, strössel och ev guldpulver.
Foto: Peter Kam
Annons