Cheesecake med citron, kokos och fikon
09 dec, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
En klassisk cheesecake som har allt man kan önska från en efterrätt – den blir söt, krämig och fräsch med citron och färska fikon.
Annons
Cheesecake med citron, kokos och fikon
Den här kakan är söt, krämig och fräsch på samma gång.
Annons
8 portioner
Tid: 45 minuter + tid i kylen
Du behöver:
250 g havrekex
2 msk kokosmjöl
1 nypa salt
120 g smör
Fyllning:
4 gelatinblad
1 vaniljstång
1 citron
1 ½ dl strösocker
400 g naturell färskost
5 dl vispgrädde
Till servering:
3 färska fikon
5 mini-kiwifrukter
2 msk kokosflakes
30 g osaltade pistagenötter, skalade
Gör så här:
- Krossa kexen till fina smulor i en matberedare. Blanda smulorna med kokosmjöl och salt. Smält smöret och rör ner det i smulblandningen. Lägg bakplåtspapper i botten av en springform, 20 cm i diameter och fäst en remsa tårtplast längs formens insida. Häll smulblandningen i formen och tryck ut den jämnt över botten. Ställ formen i kylen 1 timme.
- Fyllning: Lägg gelatinet i kallt vatten 10 minuter. Pressa ur saften från en citron. Värm citronsaften i en kastrull, tillsätt strösocker, urkramat gelatin och inkråmet från en snittad urskrapad vaniljstång. Tillsätt färskosten. Vispa grädden och vänd ner allt i grädden och rör om till en jämn smet.
- Häll blandningen i formen. Ställ kallt, gärna över natten, eller i frysen.
- Servering: Lägg upp cheesecaken på ett fat och dekorera med halverade fikon, kiwi, kokosflakes och grovhackade pistagenötter.
Foto: Columbus Leth
Annons