Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Chili con carne med krispiga tortillachips

27 aug, 2024
AvLouisa Lorang
Recept på chili con carne med krispiga tortillachips
columbus leth
Chili con carne är familjefavoriten som alltid är ett säkert kort. Extra god med bönor i och krispiga tortillachips på toppen!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Chokladgröt toppad med rostade mandlar och smörögaBrand logo
Chokladgröt toppad med rostade mandlar och smöröga

Chili con carne med krispiga tortillachips

En underbar klassiker.

Annons

6 portioner

Du behöver:

Ca 1 kg nötkött i bit,t ex fransyska eller högrev
Olja till stekning
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
5 stjälkar selleri
3 morötter
2 msk mald koriander
3 msk mald spiskummin
1 dl tomatpuré
3 tsk salt
2 burkar krossade tomater à 400 g
1 röd chili
60 g mörk choklad
Ev 1–2 msk chilisås, gärna stark
6 dl vatten
1 nypa socker
200 g pintobönor, torkade
200 g svarta bönor, torkade
2 gula lökar
2 hela nejlikor
2 lagerblad

Topping:

4 majstortillas
Smakneutral olja, till stekning
Salt
1 rödlök
4 rädisor
2 avokado
2 nävar färsk koriander

Till servering:

200 g gräddfil
1 lime
Chilisås

Gör så här:

  1. Lägg båda bönsorterna i en skål med vatten och låt stå över natten. Skölj igenom och koka upp i nytt vatten. Sila av och koka upp i nytt vatten. Skala lökarna, lägg dem i grytan tillsammans med nejlika och lagerblad. Koka under lock 45 minuter tills de är mjuka. Häll av vattnet, ta bort lök och lagerblad.
  2. Putsa ev köttet något och skär i tärningar. Hetta upp olja i en gryta och bryn köttet runt om tills det har fin färg. Ta upp och lägg åt sidan.
  3. Skala och finhacka löken och vitlöken. Finhacka sellerin. Riv morötterna. Fräs allt i lite olja i grytan. Tillsätt kryddor och tomatpuré. Fräs ytterligare någon minut. Lägg tillbaka köttet.
  4. Tillsätt salt, krossade tomater och koka upp. Ansa och finhacka chilin och tillsätt i grytan. Rör i chokladen, chilisås och vatten. Låt puttra under lock 1 timme och 15 minuter, eller tills köttet är mört och faller sönder. Rör några gånger under tiden.
  5. Tillsätt bönorna och låt allt bli varmt. Smaka av med salt, socker och ev lite mer chili.
  6. Topping: Skär tortillorna i strimlor och stek dem gyllene och krispiga i rikligt med olja i en het panna. Låt rinna av på hushållspapper och smaka av med salt. Skala löken och hacka den fint. Skölj rädisorna och skär dem i skivor. Dela avokadon, ta bort kärnan och tärna fruktköttet. Grovhacka koriandern.
  7. Servering: Lägg upp chilin i djupa tallrikar. Toppa med gräddfil, rödlök, avokado, rädisor, ­koriander och krispiga tortillachips. Servera med lime och chilisås.

Foto: Columbus Leth

Annons