Chili con carne med krispiga tortillachips
27 aug, 2024
AvLouisa Lorang
Chili con carne är familjefavoriten som alltid är ett säkert kort. Extra god med bönor i och krispiga tortillachips på toppen!
Annons
Chili con carne med krispiga tortillachips
En underbar klassiker.
Annons
6 portioner
Du behöver:
Ca 1 kg nötkött i bit,t ex fransyska eller högrev
Olja till stekning
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
5 stjälkar selleri
3 morötter
2 msk mald koriander
3 msk mald spiskummin
1 dl tomatpuré
3 tsk salt
2 burkar krossade tomater à 400 g
1 röd chili
60 g mörk choklad
Ev 1–2 msk chilisås, gärna stark
6 dl vatten
1 nypa socker
200 g pintobönor, torkade
200 g svarta bönor, torkade
2 gula lökar
2 hela nejlikor
2 lagerblad
Topping:
4 majstortillas
Smakneutral olja, till stekning
Salt
1 rödlök
4 rädisor
2 avokado
2 nävar färsk koriander
Till servering:
200 g gräddfil
1 lime
Chilisås
Gör så här:
- Lägg båda bönsorterna i en skål med vatten och låt stå över natten. Skölj igenom och koka upp i nytt vatten. Sila av och koka upp i nytt vatten. Skala lökarna, lägg dem i grytan tillsammans med nejlika och lagerblad. Koka under lock 45 minuter tills de är mjuka. Häll av vattnet, ta bort lök och lagerblad.
- Putsa ev köttet något och skär i tärningar. Hetta upp olja i en gryta och bryn köttet runt om tills det har fin färg. Ta upp och lägg åt sidan.
- Skala och finhacka löken och vitlöken. Finhacka sellerin. Riv morötterna. Fräs allt i lite olja i grytan. Tillsätt kryddor och tomatpuré. Fräs ytterligare någon minut. Lägg tillbaka köttet.
- Tillsätt salt, krossade tomater och koka upp. Ansa och finhacka chilin och tillsätt i grytan. Rör i chokladen, chilisås och vatten. Låt puttra under lock 1 timme och 15 minuter, eller tills köttet är mört och faller sönder. Rör några gånger under tiden.
- Tillsätt bönorna och låt allt bli varmt. Smaka av med salt, socker och ev lite mer chili.
- Topping: Skär tortillorna i strimlor och stek dem gyllene och krispiga i rikligt med olja i en het panna. Låt rinna av på hushållspapper och smaka av med salt. Skala löken och hacka den fint. Skölj rädisorna och skär dem i skivor. Dela avokadon, ta bort kärnan och tärna fruktköttet. Grovhacka koriandern.
- Servering: Lägg upp chilin i djupa tallrikar. Toppa med gräddfil, rödlök, avokado, rädisor, koriander och krispiga tortillachips. Servera med lime och chilisås.
Foto: Columbus Leth
Annons