Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatVintips till middagen

Chokladcookies med svartvinbärsglass

24 maj, 2024
AvGitte Heidi Rasmussen
Recept på chokladcookies med svartvinbärsglass
Stine Christiansen
Sega chokladcookies fyllda med hemgjord svartvinbärsglass – hur gott låter inte det?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Chokladgröt toppad med rostade mandlar och smörögaBrand logo
Chokladgröt toppad med rostade mandlar och smöröga

Chokladcookies med svartvinbärsglass

Mörka, sega kakor med aromatisk svartvinbärsglass. För gott för att inte testa!

Så gör du chokladcookies med svartvinbärsglass
Stine Christiansen
Annons

10 stycken

Du behöver:

Svartvinbärsglass:

200 g svarta vinbär
1 ¼ dl socker
2 msk pressad citron
1 vaniljstång
½ dl socker
4 äggulor
1 nypa salt
4 dl vispgrädde

Chokladcookies:

2 ½ dl vetemjöl
2 ½ dl socker
¾ dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
140 g mjukt smör
1 ägg
75 g vit choklad

Gör så här:

  1. Svartvinbärsglass: Koka svarta vinbär, socker och citronsaft i 5 minuter. Sila massan så att kärnor och skal sorteras bort. Kyl tills purén är ljummen. Snitta vaniljstången, skrapa ur fröna. Vispa vaniljfrön, socker, äggulor och salt ljust och luftigt med elvisp i en bunke. Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i äggmassan. Vänd ner svartvinbärspurén. Häll över glass-smeten i en platt, fryssäker form. Lägg den i frysen i minst 6 timmar.
  2. Cookies: Sätt på ugnen på 175°. Blanda mjöl, socker, kakao, vaniljsocker, bakpulver och salt. Tillsätt smör och vispa ihop degen med elvisp med degkrokar. Vispa i ägg tills smeten är slät. Vänd ner grovt hackad choklad.
  3. Forma 20 degbollar med händerna, använd cirka 2 tsk deg per boll. Lägg dem brett isär på 2 ugnsplåtar med bakplåtspapper. Grädda kakorna i ugnen i 12–15 minuter. Låt svalna helt på galler.
  4. Montering: Stansa ut tjocka cirklar i svartvinbärsglassen med hjälp av ett glas eller kakmått. Montera ihop kakorna med svartvinbärsglass emellan och ställ tillbaka dem i frysen fram till servering.

Foto: Stine Christiansen

Annons