Chokladcookies med svartvinbärsglass
24 maj, 2024
AvGitte Heidi Rasmussen
Sega chokladcookies fyllda med hemgjord svartvinbärsglass – hur gott låter inte det?
Annons
Chokladcookies med svartvinbärsglass
Mörka, sega kakor med aromatisk svartvinbärsglass. För gott för att inte testa!
Annons
10 stycken
Du behöver:
Svartvinbärsglass:
200 g svarta vinbär
1 ¼ dl socker
2 msk pressad citron
1 vaniljstång
½ dl socker
4 äggulor
1 nypa salt
4 dl vispgrädde
Chokladcookies:
2 ½ dl vetemjöl
2 ½ dl socker
¾ dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
140 g mjukt smör
1 ägg
75 g vit choklad
Gör så här:
- Svartvinbärsglass: Koka svarta vinbär, socker och citronsaft i 5 minuter. Sila massan så att kärnor och skal sorteras bort. Kyl tills purén är ljummen. Snitta vaniljstången, skrapa ur fröna. Vispa vaniljfrön, socker, äggulor och salt ljust och luftigt med elvisp i en bunke. Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i äggmassan. Vänd ner svartvinbärspurén. Häll över glass-smeten i en platt, fryssäker form. Lägg den i frysen i minst 6 timmar.
- Cookies: Sätt på ugnen på 175°. Blanda mjöl, socker, kakao, vaniljsocker, bakpulver och salt. Tillsätt smör och vispa ihop degen med elvisp med degkrokar. Vispa i ägg tills smeten är slät. Vänd ner grovt hackad choklad.
- Forma 20 degbollar med händerna, använd cirka 2 tsk deg per boll. Lägg dem brett isär på 2 ugnsplåtar med bakplåtspapper. Grädda kakorna i ugnen i 12–15 minuter. Låt svalna helt på galler.
- Montering: Stansa ut tjocka cirklar i svartvinbärsglassen med hjälp av ett glas eller kakmått. Montera ihop kakorna med svartvinbärsglass emellan och ställ tillbaka dem i frysen fram till servering.
Foto: Stine Christiansen
Annons