Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Chokladkräm med sötsalta ­hasselnötter

24 nov, 2024
AvSandra Palmkvist
AvGitte Heidi Rasmussen
Recept på chokladkräm med sötsalta hasselnötter
Christina Uhlin
Den här lena chokladkrämen toppas med sötsalta hasselnötter och ditt val av chokladpraliner. Ju mer desto bättre, säger vi!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Middag hos Wood #8: Chokladfudgepudding med glassBrand logo
Middag hos Wood #8: Chokladfudgepudding med glass

Chokladkräm med sötsalta ­hasselnötter

Chokladkrämen kan förberedas i god tid och dekoreras med ­hasselnötter strax innan servering.

Len chokladkräm som toppas med sötsalta hasselnötter och valfria chokladpraliner
Chokladkräm med sötsalta nötter Christina Uhlin
Annons

6 portioner

Tid: 20 minuter

Du behöver:

Chokladkräm:

375 g chokladkräm eller nutella, rumstempererad
4 ½ dl vispgrädde

Sötsalta hasselnötter:

150 g hasselnötter
1 ½ tsk smör
1 ½ tsk flingsalt
3 tsk strösocker

Topping:

3 småkakor eller 1 stor bit brownie
Dulce de leche
Chokladpraliner

Gör så här:

  1. Vispa grädden fluffig. Tillsätt chokladkräm/nutella lite i taget och fortsätt vispa på låg hastighet. Grädden ska bli fluffig och mjuk och blandas fint med chokladkrämen/nutellan, men inte så hård att det blir grynigt.
  2. Fördela chokladkrämen i sex glas och ställ i kyl till servering. Det ser kanske lite ut, men med toppingen blir det en mäktig dessert.
  3. Rosta hasselnötterna i en het och torr stekpanna tills skalet börjar spricka.
  4. Lägg de rostade nötterna i en ren kökshandduk och gnugga av skalet.
  5. Lägg tillbaka nötterna i stekpannan. Lägg i smör och skaka runt på medelvärme.
  6. Strö över salt och socker, rulla runt nötterna tills sockret smält och är gyllene. Häll upp på ett bakplåtspapper och låt svalna. Hacka grovt.
  7. Ta ut chokladkrämen ur kylen 15 minuter före servering. Lägg på hasselnötter, lägg ner några chokladpraliner, små bitar av brownie eller småkakor och spritsa ut små toppar av dulce de leche.

Foto: Charlotte T Strömwall, Christina Uhlin, Lisa Björner

Annons