Mäktig chokladpaj med äpple
24 feb, 2023
AvRedaktionen ELLE
Bjud på en bit chokladpaj med äpple och vispad grädde till kaffet – ett utmärkt sätt att avsluta en middag.
Annons
Mäktig chokladpaj med äpple
Äpplet ger den mäktiga desserten den där lilla syrligheten som den behöver! Gör degen för hand om du saknar matberedare.
12–15 bitar
Annons
Du behöver:
Botten:
150 g (ca 2 ½ dl) vetemjöl
100 g (ca 2 ½ dl) kakao
100 g (1 ¾ dl) florsocker
125 g kallt smör
1 ägg
Fyllning:
100 g (1 ¼ dl) strösocker
1 dl mandelmjöl
20 g (ca 2 msk) vetemjöl
1 ¼ dl vispgrädde
150 g mörk choklad, hackad
50 g smör i bitar
2 ägg
2 små äpplen
Tillbehör:
5 dl vispgrädde
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150°. Blanda vetemjöl, kakao och florsocker i matberedare. Tillsätt smöret i bitar och kör ihop till en smulig deg. Tillsätt ägget och kör ihop till en deg. Tryck ut degen i en form, 28 cm i diameter eller 20x30 cm. Ställ kallt 1 timme. Klä kanterna runt om med dubbel aluminiumfolie. Grädda mitt i ugnen 10 minuter. Ta bort folien och grädda ytterligare 5 minuter.
- Fyllning: Kör socker, mandel och vetemjöl i matberedare tills mandeln är finhackad. Värm grädden, men ta av från värmen innan den kokar. Rör ner choklad och smör och rör tills det smält ihop. Rör ner mandelsockret och äggen, ett i taget. Riv ½ äpple och blanda ner i smeten. Häll fyllningen i pajbottnen. Skiva resten av äpplena och lägg dem på toppen. Grädda mitt i ugnen 35–40 minuter. Låt kallna.
- Servering: Vispa grädden lätt och servera till pajen.
Recept och foto: Skovdal Nordic
Annons