Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Mäktig chokladpaj med äpple

24 feb, 2023
AvRedaktionen ELLE
Recept på mäktig chokladpaj med äpple
Bjud på en bit chokladpaj med äpple och vispad grädde till kaffet – ett utmärkt sätt att avsluta en middag.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Middag hos Wood: Chokladfudgepudding med glassBrand logo
Middag hos Wood: Chokladfudgepudding med glass

Mäktig chokladpaj med äpple

Äpplet ger den mäktiga desserten den där lilla syrligheten som den behöver! Gör degen för hand om du saknar matberedare.

Så gör du en mäktig chokladpaj med äpple

12–15 bitar

Annons

Du behöver:

Botten:

150 g (ca 2 ½ dl) vetemjöl
100 g (ca 2 ½ dl) kakao
100 g (1 ¾ dl) florsocker
125 g kallt smör
1 ägg

Fyllning:

100 g (1 ¼ dl) strösocker
1 dl mandelmjöl
20 g (ca 2 msk) vetemjöl
1 ¼ dl vispgrädde
150 g mörk choklad, hackad
50 g smör i bitar
2 ägg
2 små äpplen

Tillbehör:

5 dl vispgrädde

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Blanda vetemjöl, kakao och florsocker i matberedare. Tillsätt smöret i bitar och kör ihop till en smulig deg. Tillsätt ägget och kör ihop till en deg. Tryck ut degen i en form, 28 cm i diameter eller 20x30 cm. Ställ kallt 1 timme. Klä kanterna runt om med dubbel aluminiumfolie. Grädda mitt i ugnen 10 minuter. Ta bort folien och grädda ytterligare 5 minuter.
  2. Fyllning: Kör socker, mandel och vetemjöl i matberedare tills mandeln är finhackad. Värm grädden, men ta av från värmen innan den kokar. Rör ner choklad och smör och rör tills det smält ihop. Rör ner mandelsockret och äggen, ett i taget. Riv ½ äpple och blanda ner i smeten. Häll fyllningen i pajbottnen. Skiva resten av äpplena och lägg dem på toppen. Grädda mitt i ugnen 35–40 minuter. Låt kallna.
  3. Servering: Vispa grädden lätt och servera till pajen.

Recept och foto: Skovdal Nordic

Annons