Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Chokladtårta med blåbärsmousse och maräng

13 mar, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på chokladtårta med blåbärsmousse och maräng
Betina Hastoft
Otroligt vacker chokladtårta med både blåbärsmousse och blåbärsmaräng. Den tjusiga chokladkanten blir pricken över i!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bakat och klart #3 – Saftig morotskakaBrand logo
Bakat och klart #3 – Saftig morotskaka

Chokladtårta med blåbärsmousse

Riktigt lyxig och läcker festtårta med en dekorativ chokladkant.

Chokladtårta med blåbärsmousse
Betina Hastoft
Annons

8 portioner

Tid: 2 timmar + 3 timmar i kyl

Du behöver:

150 g mandelmassa
1 ¾ dl strösocker
150 g mjukt smör
3 ägg
100 g mörk choklad
1 msk kakao
¼ tsk salt

Blåbärsmousse:

3 gelatinblad
1 vaniljstång
300 g frysta blåbär
1 ¾ dl strösocker
1 msk pressad citronsaft
2 ½ dl vispgrädde
1 dl turkisk yoghurt

Chokladkant:

200 g mörk choklad

Blåbärsmaräng:

1 ½ äggvita
Knappt 1 dl strösocker
2 msk frystorkat blåbärspulver

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180°. Smörj, bröa och lägg ett bakplåtspapper i botten av en springform, 20 cm i diameter. Riv mandelmassan och vispa med sockret och smöret. Vispa i äggen, ett i taget. Smält chokladen över vattenbad och rör ner i smeten tillsammans med kakao och salt.
  2. Bred ut smeten i formen och grädda mitti ugnen i cirka 45 minuter. Känn med en sticka att den är färdig. Låt den sedan svalna. Ta ut bottnen ur formen och rengör den. Täck formens insida med plastfolie och lägg tillbaka bottnen i den.
  3. Blåbärsmousse: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 10 minuter. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka blåbär, socker, citronsaft, vaniljfrön och vaniljstång i 5–8 minuter. Pressa den varma blåbärsbärs­kompotten genom en finmaskig sil– du behöver bara saften.
  4. Krama ur gelatinbladen och lös upp demi den varma blåbärssaften. Låt svalna. Vispa grädden, blanda ner turkisk yoghurt och vänd ner den något avsvalnade blåbärssaften. Häll blåbärsmoussen i formen och låt stå i kylen i minst 3 timmar.
  5. Chokladkant: Hacka chokladen fint och smält ²/³ av den i en skål över vattenbad tills den når en temperatur på 48°– 50°. Häll den i en skål över resterande hackad choklad, lite i taget. Rör om kraftigt så att chokladen smälter. När chokladen når 31°– 32° är den klar att användas. Doppa en sked i chokladen för att se att den stelnar.
  6. Skär till en bit tårtplast så att den passar tårtans omkrets och sticker upp cirka 1 cm över kanten. Fördela chokladen jämnt på plasten – det är viktigt att underkanten är rak! Placera försiktigt plastfolien runt tårtan med chokladsidan inåt medan chokladen fortfarande är mjuk och formbar. Fäst ihop skarven med tejp. Kyl tårtan i 10 minuter. Ta sedan försiktigt bort plasten, chokladen ska stanna kvar runt tårtan.
  7. Blåbärsmaräng: Vispa äggvitan och sockret fluffigt. Tillsätt blåbärspulver och fortsätt vispa tills marängen är styv och glansig och har fin lila färg. Fyll en spritspåse med marängen och spritsa små toppar på kakan. Dekorera eventuellt tårtan med ätbara örter eller blommor.

Foto: Betina Hastoft

Annons