Chokladtårta med vit-, mjölk- och mörk chokladtopping
25 aug, 2023
AvTimm Vladimir
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Årets mesta och bästa tårta hittar du här – chokladtårta med vit-, mjölk- och mörk chokladtopping.
Annons
Chokladtårta med vit-, mjölk- och mörk chokladtopping
Choklad i botten, i fyllningen och på toppen – det kan inte bli bättre!
8 bitar
Annons
Du behöver:
Botten:
180 g havrekex
10 g (1 dl) cornflakes
10 g (knappt 2 msk) kakao
¼ tsk salt
90 g smör chokladganache
250 g mjölkchoklad
1 ¼ dl vispgrädde
30 g glukossirap
¼ tsk salt
Vit-, mjölk- och mörk chokladsmörkräm:
100 g mjukt smör
1 ½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
50 g vit choklad
50 g mjölkchoklad
50 g mörk choklad
1 msk rent kakao pulver
Gör så här:
- Botten: Mixa kexen till fina smulor och grovhacka cornflakesen. Blanda kex, cornflakes, kakao och salt i en skål. Smält smöret i en kastrull och blanda det med kexblandningen.
- Tryck ut smuldegen i botten och upp på sidorna i en pajform med löstagbar botten, och tryck till degen ordentligt med fingrarna. Låt tårtan stå i kylen i 1 timme.
- Chokladganache: Finhacka chokladen och lägg i en skål. Häll grädden i en liten kastrull och värm grädden tillsammans med glukossirap och salt till kokpunkten. Häll den varma grädden över chokladen i skålen och rör runt i cirkelrörelser tills chokladen smälter och blir blank. Häll ganachen i formen och låt den stå i kylen i minst 3 timmar.
- Chokladsmörkräm: Vispa smöret luftigt i en skål med en elvisp i 2 minuter. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och salt och vispa i ytterligare 2 minuter.
- Dela smörkrämen i 3 skålar. Hacka vit choklad, mjölkchoklad och mörk choklad separat och smält de 3 sorterna choklad i varsin skål över vattenbad. Vispa ner en chokladsort i vardera skål smörkräm. Rör även ner kakao i den mörkaste smörkrämen för att göra den extra mörk.
- Lägg de olika smörkrämerna i varsin spritspåse med stjärntyll och garnera tårtan med små toppar.
Foto: Columbus Leth, Betina Hastoft, Stine Christiansen
Annons