Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Citronfromage med timjan

27 aug, 2024
AvLouisa Lorang
Recept på citronfromage med timjan
Rikke Westesen
Citronfromagen serveras här i citronskalet med färsk timjan på toppen. Minst sagt läckert!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Lyxsmörgås med pepparot, lax och friterad kaprisBrand logo
Lyxsmörgås med pepparot, lax och friterad kapris

Citronfromage med timjan

Servera fromagen i citronskalet – vackert och gott.

Sötsyrlig citronfromage med färsk timjan serveras i citronskalet
Fotograf RIkke Westesen Rikke Westesen
Annons

6 portioner

Du behöver:

3 ägg
120 g (1 dl) socker
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde
3 ekologiska citroner
3 stjälkar färsk timjan

Till servering:

Vispad grädde
Färsk timjan

Gör så här:

  1. Dela äggen i gulor och vita. Vispa äggulorna ljusa och fluffiga med socker. Det är viktigt att sockret är helt upplöst så att din fromage inte blir knaprig.
  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Vispa äggvitorna hårda och vispa grädden tills den blir fluffig i en annan skål. Riv skalet från ½ – 1 citron fint. Dela alla citroner på längden och pressa ur saften från citronerna. Gröp ur citronerna. Vill du servera fromagen uteslutande i citronskal behöver du fler citronskal. Du kan även servera både i skal och skålar, som vi har gjort.
  3. Hetta upp citronsaften med timjan i en kastrull, krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i citronsaften, ta sedan från värmen. Sila ner citronsaften med gelatin i äggulevispet och rör ihop det med rivet citronskal efter smak. Vänd försiktigt ner den vispade grädden i blandningen och vänd till sist försiktigt ner den vispade äggvitan så att luften inte går ut.
  4. Fördela moussen i de urgröpta citronerna och/eller i glas och skålar. Ställ dem i kylen i minst 3 timmar.
  5. Servering: Vispa grädden och toppa citronfromagen med den samt små stjälkar av timjan.

Foto: Rikke Westesen

Annons