Citronkaka med frosting och karamelliserade citroner
24 feb, 2023
AvLuisa Lorang
Den här sötsyrliga citronkakan toppas med en frisk frosting och karamelliserade citroner – vilket gör den lika vacker som god!
Annons
Citronkaka med frosting och karamelliserade citroner
Vacker kaka med frisk och söt smak.
8 portioner
Annons
Du behöver:
½ vaniljstång
150 g rumsvarmt smör
2 ½ dl (225 g) strösocker
2 ägg
3 1/3 dl (200 g) vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 knivsudd salt
1 dl grekisk yoghurt
1 msk finriven citronzest
3 msk färskpressad citronsaft
Frosting:
3 dl florsocker
2 msk yoghurt
Karamelliserade citronskivor:
1 dl strösocker
1 dl vatten
1 ekologisk citron
Gör så här:
- Värm ugnen till 175° varmluft. Snitta vaniljstången och skrapa ut fröna ur halva stången med en vass kniv. Vispa vaniljfrön, smör och socker luftigt med en elvisp. Vispa ner äggen, ett i taget.
- Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan skål och vänd sedan ner det i äggblandningen. Rör tills blandningen är slät och glansig. Tillsätt yoghurt, citronzest och – saft och rör ihop ordentligt.
- Smöra en springform, ca 24 cm i diameter, och häll ner smeten.
- Grädda kakan i ugnen i 30-40 minuter, tills helt genomgräddad. Låt kakan svalna på ett ugnsgaller.
- Frosting: Blanda florsocker och yoghurt till en tjock frosting i en skål. Tillsätt ev lite mer yoghurt, men se till att den inte blir för tunn. Bred frostingen kakan.
- Karamelliserade citroner: Koka upp socker och vatten i en stor kastrull, rör tills sockret lösts upp. Skölj citronen och skiva tunt.
- Fördela citronskivorna i vattnet så de inte överlappar varandra. Låt koka i sockerlagen i 2–4 minuter, tills lagen bubblar och nära på kokar bort. Den får inte ta färg.
- Fiska upp citronskivorna och låt torka ovan ett ugnsgaller, på ett stycke bakplåtspapper. Garnera kakan med de karamelliserade citronskivorna strax före servering.
Foto: Lene Samsö
Annons