Pannkakstårta med blåbärsfluff
05 jan, 2023
AvLine Holt Nielsen
Pannkakstårta måste vara det bästa som finns! Särskilt när den serveras med blåbärsfluff och toppas med valnötter och mörk choklad.
Annons
Pannkakstårta med blåbärsfluff
Valnötter och mörk choklad på toppen ger lite härligt crunch!
10 portioner
Annons
Du behöver:
25 g smör
4 ägg
4 msk socker
½ tsk vaniljsocker
1 knivsudd salt
1 tsk mald kanel
5 dl (300 g) vetemjöl
5 dl mjölk
Smör, till stekning
Blåbärsfluff:
600 g frysta blåbär
1 vaniljstång
4 msk florsocker
6 ½ dl vispgrädde
Till servering:
30 g valnötter
40 g mörk choklad
Gör så här:
- Smält smöret i en liten kastrull och låt svalna något. Vispa ägg, socker, vaniljsocker och salt lätt i en bunke med en visp. Vispa i det smälta smöret och kanelen.
- Tillsätt mjöl och rör tills smeten är slät. Vispa i mjölk, lite i taget, tills smeten är jämn och smidig i konsistensen. Låt svälla i kylen i minst 30 minuter.
- Smält lite smör i en stekpanna. Häll på smeten till en tunn pannkaka och stek på medelvärme i 2–3 minuter på varje sida. Upprepa tills all smet är slut.
- Blåbärsfluff: Tina blåbär i en kastrull under omrörning. Låt försiktigt koka i 1 minut. Sila vätskan från blåbären och använd den gärna till saft. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och blanda med florsocker. Rör ihop det hemgjorda vaniljsockret med blåbären i en skål, blåbären får gärna gå sönder, och låt vila i kylen cirka 15 minuter. Vispa grädden till skum i en skål med elvisp, och vänd ner blåbären.
- Lägg en pannkaka på ett serveringsfat. Bred lite blåbärsfluff ovanpå och lägg en ny pannkaka ovanpå. Fortsätt så här tills du har använt allt.
- Grovhacka valnötter och choklad och strö över pannkakstårtan vid servering.
Foto: Maria Tegner
Annons