Citronkyckling på plåt med blomkål och kikärter
05 jan, 2023
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Det som är så enkelt med vår citronkyckling på plåt med blomkål och kikärter är att den sköter sig själv i ugnen medan du pysslar med annat!
Annons
Citronkyckling på plåt med blomkål och kikärter
En smart och god rätt som sköter sig själv i ugnen.
4 portioner
Annons
Du behöver:
1 ½ kg kycklinglår
500 g potatis
½ blomkålshuvud
2 purjolökar
1 förpackning kikärter
1 ekologisk citron
Marinad:
8 msk olivolja
1 tsk chilisås, gärna sambal oelek
2 tsk paprikapulver
1 tsk torkad rosmarin
Salt och nymalen svartpeppar
1 ekologisk citron
Till servering:
30 g rostade cashewnötter
1 näve bladpersilja
Ev bröd
Ev naturell yoghurt
Gör så här:
- Värm ugnen till 200° och klä botten på en ugnsplåt eller -form med bakplåtspapper. Fördela kycklingen i formen. Skala potatisarna om de inte är ekologiska, i så fall skrubbar du dem, innan de delas i klyftor.
- Skölj blomkålen och dela i mindre buketter. Rengör purjon ordentligt och skiva den. Fördela potatis, blomkål, purjo och kikärter mellan kycklingbitarna i formen.
- Marinad: Rör ihop olja, chilisås, paprikapulver, rosmarin, salt och peppar i en skål. Riv citronskalet fint, pressa ur saften ur citronen och rör ner allt i marinaden.
- Pensla marinaden över kycklingen och grönsakerna i formen. Blanda väl och täck med aluminiumfolie. Tillaga i ugnen i 30 minuter.
- Ta ut formen ur ugnen och avlägsna aluminiumfolien. Häll av och skölj kikärterna och fördela dem i formen. Skär citronen i skivor och lägg dem lite här och där. Ställ tillbaka formen i ugnen och låt gå färdigt, ca 30 minuter, tills kycklingen är genomstekt och potatisen mjuk.
- Ta ut formen ur ugnen, strö cashewnötter och hackad persilja över och servera med lite bröd och yoghurt till.
Foto: Columbus Leth, Lisa Björner
Annons