Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Citronkyckling på plåt med blomkål och kikärter

05 jan, 2023
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på citronkyckling på plåt med blomkål och kikärter
Det som är så enkelt med vår citronkyckling på plåt med blomkål och kikärter är att den sköter sig själv i ugnen medan du pysslar med annat!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
3 matiga våfflorBrand logo
3 matiga våfflor

Citronkyckling på plåt med blomkål och kikärter

En smart och god rätt som sköter sig själv i ugnen.

Smidig citronkyckling på plåt med blomkål och kikärter

4 portioner

Annons

Du behöver:

1 ½ kg kycklinglår
500 g potatis
½ blomkålshuvud
2 purjolökar
1 förpackning kikärter
1 ekologisk citron

Marinad:

8 msk olivolja
1 tsk chilisås, gärna sambal oelek
2 tsk paprikapulver
1 tsk torkad rosmarin
Salt och nymalen svartpeppar
1 ekologisk citron

Till servering:

30 g rostade cashewnötter
1 näve bladpersilja
Ev bröd
Ev naturell yoghurt

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200° och klä botten på en ugnsplåt eller -form med bakplåtspapper. Fördela kycklingen i formen. Skala potatisarna om de inte är ekologiska, i så fall skrubbar du dem, innan de delas i klyftor.
  2. Skölj blomkålen och dela i mindre buketter. Rengör purjon ordentligt och skiva den. Fördela potatis, blomkål, purjo och kikärter mellan kycklingbitarna i formen.
  3. Marinad: Rör ihop olja, chilisås, paprikapulver, rosmarin, salt och peppar i en skål. Riv citronskalet fint, pressa ur saften ur citronen och rör ner allt i marinaden.
  4. Pensla marinaden över kycklingen och grönsakerna i formen. Blanda väl och täck med aluminiumfolie. Tillaga i ugnen i 30 minuter.
  5. Ta ut formen ur ugnen och avlägsna aluminiumfolien. Häll av och skölj kikärterna och fördela dem i formen. Skär citronen i skivor och lägg dem lite här och där. Ställ tillbaka formen i ugnen och låt gå färdigt, ca 30 minuter, tills kycklingen är genomstekt och potatisen mjuk.
  6. Ta ut formen ur ugnen, strö cashewnötter och hackad persilja över och servera med lite bröd och yoghurt till.

Foto: Columbus Leth, Lisa Björner

Annons