Citronmoussetårta med vallmofrön och påskägg
21 mar, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Den här citronmoussetårtan är desserten som imponerar! Den syrliga moussen toppas med påskägg för den rätta känslan.
Annons
Citronmoussetårta med vallmofrön och påskägg
Den vackra och fräscht sötsyrliga tårtan blir en succé till påskkaffet.
Annons
8 portioner
Tid: 45 minuter + tid i ugn och kyl
Du behöver:
Kaka:
1 ½ obesprutad citron
175 g smör
175 g (2 dl) strösocker
175 g mandelmassa
3 ägg
90 g (1 ½ dl) vetemjöl
1 nypa salt
2 msk blå vallmofrön
Citronmousse:
4 gelatinblad
1 dl pressad citronsaft
100 g (1 dl) strösocker
3 dl vispgrädde
100 g skyr
Dekoration:
Godisägg
Citronmeliss
Gör så här:
- Kaka: Sätt ugnen på 180º. Kläm fast ett bakplåtspapper i en springform, 20 cm i diameter. Finriv citronskalet och pressa ur citronsaften.
- Vispa smör, socker och grov-riven mandelmassa krämigt med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget, vispa mellan varje ägg. Rör ner citronskal, -saft, mjöl, salt och vallmofrön i smeten, vispa den jämn. Häll smeten i formen och grädda i ugnen ca 30 minuter. Testa med sticka att kakan är klar. Ta ut och låt den svalna helt på ett galler.
- Stjälp upp kakan och klä insidan av formen med tårtplast. Lägg tillbaka kakan i formen.
- Citronmousse: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Värm citronsaft och socker i en kastrull tills sockret har lösts upp. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma citronsaften. Häll blandningen i en skål och ställ i kylen i ca 10 minuter tills den svalnat lite och är ljummen.
- Vispa grädde till ett lätt skum och blanda ner skyr. Vänd försiktigt ner citronsaften, lite i taget, och rör runt tills moussen är jämn. Häll citronmoussen ovanpå kakan i formen. Låt tårtan stå i kylskåp i minst 6 timmar, gärna över natten.
- Servering: Ta ut tårtan ur formen, placera på ett fat. Dekorera den med hela och lätt krossade godisägg samt lite citronmeliss.
Foto: Columbus Leth
Annons