Citronmuffins med maräng
24 feb, 2023
AvLouisa Lorang
Sött och syrligt möts i en match made in heaven i dessa små citronmuffins med maräng.
Annons
Citronmuffins med maräng
Ett smarrigt möte mellan syrlig citron och söt maräng.
12 stycken
Annons
Du behöver:
100 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
2 ägg
2 msk skal av ekologisk citron
2 msk citronsaft
6 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 knivsudd salt
2 dl crème fraiche
12 msk lemon curd
Maräng:
1 ¼ dl strösocker
½ dl vatten
4 st äggvitor
1 tsk citronsaft
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175° varmluft. Vispa smör och socker ljust och luftigt med elvisp i en bunke. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa efter varje. Tillsätt finrivet citronskal och citronsaft. Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver och salt i en annan skål, och sikta ner det i smeten. Vänd ner crème fraiche och fyll smeten på spritspåse.
- Fördela hälften av smeten i 12 muffinsformar, ev ställda i muffinsplåt, klicka på 1 msk lemon curd i mitten av varje smet och fyll på med resterande smet. Baka i ugnen i 20–25 minuter, tills genombakta. Låt kallna på galler.
- Maräng: Koka socker och vatten i en kastrull till sockret smält. Vispa äggvitorna styva med elvisp i en skål. Vispa ner den varma sockerlagen i äggvitan på låg hastighet, tillsätt citronsaft och vispa i 6–8 minuter till en fast, blank marängsmet. Fyll en spritspåse med marängen.
- Spritsa maräng på de kalla muffinsen strax före servering. Bränn med brûléebrännare så att de får färg på toppen.
Foto: Columbus Leth och Lene Samsø
Annons