Citronrisotto med ricotta och ugnsstekt sejfilé
09 jul, 2024
AvLouisa Lorang
Citronrisotton har en frisk fräschhet som gör sig otroligt bra med en fin bit fisk. Ricottan bidrar med en extra krämighet.
Annons
Citronrisotto med ricotta och ugnsstekt sejfilé
Citronrisotton passar till de flesta fisksorter. Vi har valt att servera den till sej men du väljer den fisk som du gillar bäst.
Annons
2 portioner
Du behöver:
1 bananschalottenlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olivolja
2 dl risottoris
1 msk smör
½ dl vitt vin
5 dl grönsaks- el fiskbuljong
250 g ricotta
50 g parmesan
2 tsk rivet citronskal
2 msk pressad citron
Fisk:
300 g sejfilé el annan vit fisk
1 msk olivolja
1 msk smör
Salt
Till servering:
1 citron
Ev sallad
Gör så här:
- Fisk: Sätt på ugnen på 165°. Dela fisken i 2–4 bitar.
- Lägg fisken på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper eller i en liten ugnssäker form. Ringla över olja. Lägg en liten klick smör på varje fiskbit och strö över salt. Stek fisken i ugnen i 10–15 minuter tills den är klar.
- Risotto: Fräs lök och vitlök i olja i en traktörpanna eller tjockbottnad kastrull tills löken är glansig men inte fått färg.
- Skölj riset och häll ner det i pannan, tillsätt smöret. Fräs riset 1–2 minuter, eventuellt med lite mer olja, tills det blir glasigt. Häll ner vinet i pannan och låt detkoka in helt. Tillsätt buljongen, lite i taget. Rör inte i pannan, utan vicka och snurra istället på den emellanåt, så att riset inte fastnar. Tillsätt mer vätska vartefter riset absorberar buljongen. Fortsätt tills riset är perfekt al dente. Krydda med salt och peppar.
- Rör ner ricottan och nyriven parmesan. Smaksätt med finrivet citronskal, citronsaft och ev mer salt och peppar.
- Servering: Lägg upp risotton i djupa tallrikar. Toppa med fisk och 1 skiva citron. Servera direkt, eventuellt med en sallad till.
Foto: Columbus Leth
Annons