Cookiekakor med kaffe och mascarponekräm
10 dec, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Försvinnande goda cookiekakor med kaffe och mascarponekräm. Perfekta ihop med en kopp espresso.
Annons
Cookiekakor med kaffe och mascarponekräm
Våra mini-cookies smakar himmelskt av choklad, kaffe och brynt smör.
Annons
24 stycken
Tid: 45 minuter
Du behöver:
110 g smör
100 g (1 1/³ dl) råsocker
100 g (1 1/³ dl) farinsocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
230 g (3 ¾ dl) vetemjöl
½ tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
100 g mörk choklad
Mascarponekräm:
60 g mjukt smör
115 g (2 dl) florsocker
60 g mascarpone
2 ½ msk starkt bryggt kaffe (avsvalnat)
Till servering:
1 msk kakao
Gör så här:
- Smält smöret i en liten kastrull på medelhög värme. Vispa tills det blir gyllene och doftar nötigt, det får inte bli för mörkt. Häll det brynta smöret i en skål och låt svalna i 15 minuter.
- Blanda ner råsocker, farin och vanilj l skålen med det brynta smöret och vispa lätt ihop det. Tillsätt ägget och rör samman. Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Hacka chokladen grovt och vänd ner i degen.
- Sätt ugnen på 180°. Smörj en mini-muffinsform (med 24 hål) med lite smör. Forma små bollar av kakdegen och placera dem i hålen. Tryck till dem lätt. Grädda kakorna i ca 15 minuter tills de är gyllene men fortfarande mjuka i mitten. Låt dem svalna på ett galler.
- Mascarponekräm: Vispa smöret ljust och luftigt med elvisp i en skål. Tillsätt florsocker och vispa ihop. Tillsätt mascarpone och kaffe. Vispa krämen tills den är lätt och luftig.
- Servering: Spritsa mascarponekräm på varje cookie. Sikta över lite kakao.
Foto: Columbus Leth
Annons