Så gör du efterrätten crêpes Suzette
14 dec, 2022
AvTimm Vladimir
Crêpes Suzette är egentligen pannkaka deluxe – här serveras de med söt apelsinsås och rostad mandel.
Annons
Crêpes Suzette
Tunna, eleganta pannkakor med söt apelsinsås. Inte en klassisk dessert för intet!
4 personer
Annons
Du behöver:
4 ägg
2 dl filmjölk
6 1/2 dl vetemjöl
2 msk socker
1/2 tsk salt
1 citron, rivet skal
2 dl öl
2 dl mjölk
Smör, till stekning
Apelsinsås:
100 g skållade mandlar
3 msk socker
3 msk citronsaft
3 apelsiner
2 cl Grand Mariner
50 g smör
Till dekoration:
Finrivet apelsinskal
Ätbara blommor eller örter
Gör så här:
- Vispa ägg och filmjölk i en stor skål. Sikta ner mjölet medan du vispar. Vispa ner socker, salt och rivet citronskal. Vispa i öl och mjölk. Låt smeten vila i 30 minuter. Smält lite smör i en stekpanna. Häll upp smeten och vippa pannan så den rinner ut i ett jämnt lager. Grädda gyllene pannkakor.
- Hacka de skållade mandlarna grovt och rosta i en torr stekpanna. Låt kyla av på tallrik. Häll sockret i pannan och låt smälta och karamelliseras, rör inte om. Tillsätt citronsaft, saft av 2–3 apelsiner och finrivet skal från 1 apelsin. Låt puttra 2 minuter. Stäng av köksfläkten.
- Vik ihop pannkakorna, lägg ner dem i såsen. Häll över Grand Mariner, och flambera såsen genom att föra ner en tänd tändsticka i pannan direkt efter att du hällt ner spriten. Låt lågorna dö ut. Servera pannkakorna med sås, rostade mandlar, finrivet apelsinskal och ätbara blommor eller örter.
Foto: Columbus Leth
Annons