Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Crème ­vichyssoise­ med rostade ­pumpa- och solros­kärnor

05 jan, 2024
AvCatarina König
Recept på crème ­vichyssoise­ med rostade ­pumpa- och solros­kärnor
Catarina König
Crème ­vichyssoise­ är en fransk potatis- och purjolökssoppa som får en lyxigare touch när den toppas med rostade ­pumpa- och solros­kärnor.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariskt med lyxkant #5 - Pizza med edamamepesto, burrata & tryffelBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #5 - Pizza med edamamepesto, burrata & tryffel

Crème ­vichyssoise­ med rostade ­pumpa- och solros­kärnor

Fransmännen gör en slät potatis- och purjolökssoppa. Lagom flott och mycket god.

Lyxlagad crème ­vichyssoise­ med rostade ­pumpa- och solros­kärnor
Catarina König
Annons

4 portioner

Du behöver:

500 g mjölig potatis
1 purjolök
2 msk smör
6 dl vatten
1 1/2 grönsaksbuljongtärning eller hönsbuljong
2 dl vispgrädde
Salt
Nymald svartpeppar

Topping:

½ dl pumpa- och solroskärnor
1 dl mjölk
Finskuren gräslök
Citronolivolja

Gör så här:

  1. Skala potatisen och ansa purjolöken. Skär sedan potatisen i bitar och strimla purjolöken grovt. Hetta upp en kastrull med smör och fräs purjolöken glansig. Tillsätt potatisen och låt fräsa med i kastrullen i någon minut. Häll på vattnet och smula ner buljongen, låt koka på medelhög värme i 10–15 minuter. Ta fram stavmixern och mixa soppan slät, tillsätt grädden och fortsätt mixa. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
  2. Rosta pumpa- och solroskärnor i en torr stekpanna på medelhög värme tills de börjar poppa i pannan och får fin gyllene färg. Skär gräslöken fint.
  3. Häll mjölk i ett mixerglas och sätt ner stavmixern, mixa till ett skum. Häll upp soppan i djupa tallrikar och swirla på någon sked skummad mjölk på varje. Toppa med rostade solros- och pumpakärnor och finskuren gräslök. Ringla i lite citronolivolja och servera direkt.

Foto: Catarina König

Annons