Det finns en whisky för alla – enligt Master Blender Kirstie McCallum
Speyside är Skottlands viktigaste region när det kommer till whiskyproduktion, över 90% av landets destillerier ligger just här, så även det lilla destilleriet Tamnavulin. Ett destilleri som tagit whiskyvärlden med storm och på bara ett par år har de blivit en av de mest populära whiskysorterna bland svenskar. Deras serie med whisky som slutlagrats på vinfat har blivit lite av destilleriets signum och nu lanseras den internationella nyheten Tamnavulin Port Cask.
2023 började Kirstie arbeta med teamet på Whyte & Mackay, där hon samarbetar med flera andra whiskytillverkare och leder ett eget blendingteam. Hon är framförallt involverad i att utveckla nya produkter och begränsade utgåvor. Kvalitet är kärnan i allt det Kirstie gör, och det påverkar allt från de fat hon köper, väljer och bedömer, till hur hon tar hand om nyproducerad sprit. Känd för sin jordnära personlighet, passion och kunskap delar hon gärna med sig av sin expertis vid provningar och evenemang över hela världen – så även i Stockholm vid lanseringen av Tamnavulin Port Cask.
På Celeste, restaurangen som nyligen fick sin första stjärna i Guide Michelin, satte stjärnkocken Ludwig Tjörnemo ihop en unik meny just för detta tillfälle och Kirstie McCallum guidade provningen av den nya whiskyn, som först har lagrats på amerikanska ekfat och sedan fått en slutlagring på tawny portvinsfat.
Whiskyn har en nyanserad doft med toner av röda bär, plommon, mörk choklad och blomsterhonung. Den får en intensiv, balanserad och mjuk smak med fruktiga toner av mogna päron, torkad frukt och kola. En whisky som självklart gör sig otroligt väl som den är men också passar som ingrediens i både drinkar och mat. Det är Ludwig Tjörnemos meny ett bevis på. Det bjöds på majsragu med grillade bönor och tryffel till förrätt, whisky glacerad anka med inkokt gulbeta och örtkräm till varmrätt. Till dessert blev det yoghurtsorbet med hallon och lagerblad. Tre specialkomponerade drinkar med Tamnavulin Port Cask som bas serverades till rätterna.
Efter en lunch utöver det vanliga fick ELLE mat och vin sig en liten pratstund med Kirstie, en av få kvinnor i en mansdominerad bransch.
Tamnavulin har alltid varit i framkant när det gäller att experimentera med olika fat som sherry, rödvin och nu port. Finns det några nya spännande projekt på gång som du kan dela med dig av?
– Jag har varit med företaget i ett år nu och jag har börjat lägga fram fat som jag vill använda för olika smaker. Vi har en blender som arbetar med Tamnavulin tillsammans med mig som heter Kirsty Hodge, hon har också idéer om var vi ska gå så det är en mycket intressant tid för Tamnavulin. Förhoppningsvis kommer du att se mycket mer experimentellt och annorlunda komma ut, mer spännande saker är på gång.
Mat och whisky kanske inte är en självklart kombination för alla – vad gillar du att äta när du dricker din whisky?
– Det beror såklart på maten och på whiskyn som finns tillgängligt vid tidpunkten. Whisky går faktiskt mycket bra ihop med skaldjur, likaså whisky med ostron eller whisky med rökt lax. Eller en fin sherry-whisky med vilt, hjortkött och whisky är fantastiskt tillsammans! Eller om du har en trevlig stark sherry-whisky med en riktigt bra biff. Oslagbart!
Enligt Kirstie finns det en whisky att matcha till allt – och en whisky för alla, oavsett om du är nybörjare eller ej.
– Det finns alltid ett par personer som säger att de inte gillar whisky. Men enligt mig har de inte hittat whiskyn som passar just dem. Bara i Skottland finns det över 130 destillerier och varje destilleri har kanske fyra-fem whiskys, och sen finns ju resten av världen! Det finns en som kommer att vara din whisky, det finns en som kommer att passa dig. Det handlar bara om att gå ut och hitta den. Och det är en del av själva nöjet.
Kirstie ser att saker förändras och så även branschen. Fler kvinnor intresserar sig för drycken och länder som Japan, Indien och Finland blir större och större på marknaden. Det gamla traditionella tankesättet har sakta börjat suddats ut och stöps om.
– I många år sågs whisky som något lite elitistiskt; du måste vara i 50-årsåldern och bära kilt för att kunna njuta av det. Men nu kan du verkligen se en förändring. Går vi till en whiskyfestival idag så är hälften av publiken ung och hälften av publiken är kvinnor. Folk är inte rädda för att tillsätta vatten eller göra vad de vill med sin whisky. Vi måste förändras, vi måste följa tiden, vi måste vara innovativa!
För Kirstie handlar det om att bryta ner den uppfattade idén om vad whisky borde vara. Hon tycker själv att en whisky cola med massor av is en varm dag är helt otroligt. Det finns inte något rätt eller fel hur du väljer att dricka den.
– Drick din whisky på det sätt du föredrar. Om du vill ha is i, ha is i. Om du vill tillsätta mjölk, gör det. Om du vill tillsätta apelsinjuice, för all del – gör det! Så länge du njuter av din whisky bryr jag mig inte om hur du gör det!
Foto: Magnus Norlén