Det här är Chiara Condello – drottningen av sangiovese
Det är svårt att inte smittas av Chiaras glädje och energi när hon med charmig italiensk brytning talar passionerat om sina viner. Det har snart gått nio år sedan hon tog över ansvaret för sina föräldrars vinfirma Condé – och även började göra vin under namnegen etikett: Chiara Condello.
För ett år sedan släpptes hennes prisvärda Al Caleri i Sverige, ett vin som lovordats av konsumenter såväl som vinskribenter. Att Chiara har vinet i blodet råder ingen tvekan om. Uppväxt mellan rankorna i det böljande landskapet som utgör Emilia-Romagna i nordöstra Italien slog hon som liten flicka följe med sin morfar ute i vingårdarna.
– Varje dag fanns en flaska sangiovese på middagsbordet. För oss är vin en del av matupplevelsen och traditionen. Min idé med Al Caleri var att göra ett vin som är enkelt att para med mat, oavsett om det är en förrätt med lite prosciutto eller en matig pasta.
Trots att hon är enda barnet i en vinmakande familj har Chiara aldrig känt sig pressad att axla det arv som hennes familj byggt upp. Istället studerade hon ekonomi i Milano och tänkte sig en helt annan karriär. Men efter en sommar hemma i Predappio, en liten appellation belägen mellan berg och hav, där hon hjälpte till med skörden kändes föll plötsligt allt på plats. Den stressiga storstadsmiljön lockade inte längre.
– Jag kan inte se mig själv göra någonting annat i framtiden, vinet är en stor passion för mig. Jag hoppas att fler upptäcker viner från Predappio.
En stor del i vinmakningen är också att ta hand om den jord som rankorna växer i. Något som är av högsta prioritet för Chiara och hennes team. Klimatförändringar med torka, värmeböljor och översvämningar som följd skapar såklart stora utmaningar. Men Chiara ser ändå på framtiden med tillförsikt.
– Mitt mål är att både värna vintraditionerna, men också skapa förutsättningar inför framtiden.
Och vinerna vill hon hålla så naturliga som möjligt – utan tillsatser och med ett rent uttryck av växtplats och druva.
– Jag vill att varje årgång ska speglas i glaset, och göra vin på ett sätt som också bäddar för att kommande generationer kan odla här.
Foto: Giorgia Paolini