Drömdesserter med champagne, prosecco och cava
07 dec, 2020
AvJenny Norberg
AvJenny Norberg
Ute efter en riktigt lyxig dessert? Bjud på ett bubblande avslut med någon av dessa tre ljuvliga efterrätter med mousserande vin som champagne, cava eller prosecco!
Annons
Cavamousse med citron
Ingen citron? Använd apelsin eller lime!
6 portioner
4 blad gelatin
4 äggvitor
4 äggulor
1 ⅔ dl (150 g) strösocker
2 ekologiska citroner
1 dl cava
2 dl vispgrädde
garnering
ätliga blommor
Gör så här:
- Blöt upp gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Vispa äggvitorna styva och ställ sedan kallt.
- Blanda äggulor, socker, det fint rivna skalet från en av citronerna, saften från båda citronerna och cava och värm försiktigt över vattenbad. Rör hela tiden och ta från värmen när blandningen tjocknar.
- Krama vattnet ur gelatinet och vispa ner i den varma äggblandningen. Låt krämen svalna.
- Vispa upp grädden och ställ in i kylskåpet. Vänd försiktigt ner grädde och äggvita när äggkrämen svalnat helt. Fördela i cocktailglas och låt stå kallt i 4 timmar före servering. Garnera med ätliga blommor.
Pavlova med honung och champagne
Pavlova i glas är elegant och spetsad med champagne blir den oslagbar.
Annons
10–12 portioner
500 g bär, gärna röda vinbär, blåbär, hallon och björnbär
3 ½ dl champagne
3 msk akaciahonung
maräng
7 rumstempererade äggvitor
3 ⅔ dl (330 g) finkornigt strösocker (eller mixat strösocker)
1 ½ tsk vitvinsvinäger
till servering
4 dl vispgrädde
1 msk strösocker
Gör så här:
- Lägg bären i en skål, utan att få med så mycket vätska om de varit frysta. Häll champagne över så de täcks. Häll honung över och blanda runt försiktigt. Låt stå kallt i 1 timme.
- Värm ugnen till 150°. Vispa äggvitan styv. Sikta ner och vispa ner 1 msk socker i taget. Vispa 30 sekunder efter varje sked socker. Tillsätt vinäger och vispa 2 minuter eller tills marängen är helt vit, styv och blank.
- Klicka ut 12 maränger på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen, sänk temperaturen till 120° och grädda i 30–45 minuter, tills marängerna är spröda utanpå men lite sega och mjuka inuti. Stäng av värmen och låt svalna i ugnen, gärna över natt.
- Vispa grädde och socker till ett mjukt skum. Sila bären och spar saften. Lägg en maräng i botten på varje glas, klicka på grädde och toppa med bär. Häll på lite saft och servera genast.
Hallonsorbet med prosecco och rostade mandlar
Har du en glassmaskin gör du självklart sorbeten i den.
4–6 portioner
500 g frysta hallon
1 ¼ dl kokande vatten
3 dl outspädd flädersaft
till servering
4–5 msk mandlar
5 dl prosecco
125 g hela hallon
garnering
citronmeliss
ätliga blommor
Gör så här:
- Mixa hallon, vatten och saft till en massa. Häll upp sorbeten i en 20 x 30 cm behållare och frys i 3–4 timmar.
- Ta ut sorbeten, gröp ur eller skär den i bitar och mixa den slät. Häll tillbaka i behållaren och frys ytterligare 1 timme eller fram till severing.
- Ställ 4–6 cocktailglas på kylning i 15 minuter. Blanchera mandlarna och gnid bort skalet på dem. Rosta i en torr stekpanna och hacka sedan.
- Ta ut glasen och lägg en kula sorbet i varje glas. Slå prosecco över och garnera med hallon, hackade mandlar, citronmeliss och blommor.
Recept och foto Julie Polar de Greeve
Läs mer:
Annons