Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Maya Samuelsson tipsar om bästa drycken till årets påskbuffé

26 mar, 2025
Maya Samuelsson tipsar om bästa drycken till årets påskbuffé
Den härliga påsken står för dörren och likaså all god mat som hör högtiden till! ELLE mat & vins expert Maya Samuelsson tipsar om dryckerna som passar såväl sött som salt på buffén.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariskt med lyxkant #3 - Friterade hasselbackspotatisar med tångromBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #3 - Friterade hasselbackspotatisar med tångrom

1. Sake + sill = sant

Nanbu Bijin Junmai Ginjo, Japan (21164) 69 kr/180 ml.

Nanbu Bijin Junmai Ginjo, Japan (21164) 69 kr/180 ml.

Sake är en risbryggd från Japan som ligger ungefär i samma alkoholhalt som vin och starkvin. Det är alltså inte en sprit som många tror. Det är en måltidsdryck som ofta går bra ihop med det nordiska köket då vi med våra sillar och inlagda fiskar inte är allt för långt ifrån det japanska köket. Ginjo är en elegant och fruktig sake med smak av grönt äpple och banan. Avnjut sval i vinglas till ägg- och sillrätter.

Annons

2. Fint till feta fisken

Riesling Alte Reben Carl Loewen 2023, Tyskland, Mosel (95541) 199 kr, TS.

Riesling Alte Reben Carl Loewen 2023, Tyskland, Mosel (95541) 199 kr, TS.

Riesling är ett utmärkt vin att ta fram när feta fiskar som lax eller söta inslag som hovmästarsås finns på bordet. Med sin nästan unikt friska syra skär den igenom fett, och den fruktdrivna stilen vinet har tar hand om matens söta inslag. Alte Reben som står på etiketten innebär att druvorna kommer från gamla vinrankor vilket anses som ett kvalitetstecken och ger koncentrerad fin frukt.

Annons

3. Öl till brokiga smaker

Pumpviken Påsköl, Sverige (1341) 34:60 kr/500 ml, TSS.

Pumpviken Påsköl, Sverige (1341) 34:60 kr/500 ml, TSS.

Påsken till ära ska såklart skålas in med ett påsköl. Påskölet härstammar från Danmark och var ofta en mörkare lager som var högre i alkohol och mycket smakrik. Idag kan påskölen dock variera stort i stil. Här har vi en ale med svag sötma och smak av apelsinmarmelad, vörtbröd och sirap vilket gör den toppen till mycket av de stökiga smaker som kan finnas på påskbordet.

Annons

4. Hantverkssnaps

Kurjovikens Månljus Snaps, Sverige, Västerbotten (36984) 396 kr/500 ml, LS.

Kurjovikens Månljus Snaps, Sverige, Västerbotten (36984) 396 kr/500 ml, LS.

Kurjoviken är en liten producent som ligger i Skellefteå och som brinner för gin. Men nu har de tagit fram en snaps också. Den är fänkålsdriven och smaker som dill, kummin och citron kommer som ett andra lager i eftersmaken. Ett bonustips är att åka till producenten och blanda din egen gin. Sjukt kul!

5. Mustigt vin på magnum

Château Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape 2021, Frankrike, Rhônedalen (2811) 681 kr/1 500 ml.

Annons
Château Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape 2021, Frankrike, Rhônedalen (2811) 681 kr/1 500 ml.

Châteauneuf-du-Pape var det första vinområdet i Frankrike att få appellationstatus 1933 och producenten Mont-Redon har vingårdar med anor från 1300-talet. Så det är ett historiskt vin vi har framför oss och dessutom i magnum­flaska. Festligt värre! Bjud hem familj och vänner över påsken och dela på denna godbit till påsk­-bordets lamm och korvrätter.

6. Sötaktiga sippar

Fonseca Terra Prima Organic Port, Portugal, Porto (2128) 119 kr/375 ml.

Fonseca Terra Prima Organic Port, Portugal, Porto (2128) 119 kr/375 ml.

Här har vi ett rött sött starkvin från Dourodalen i norra Portugal. Detta starkvin kallas portvin. Smaken är full av torkad frukt, russin, choklad och nötter och är gott att njuta av som en efterrätt i sig själv. Portvinets bästa vänner är dock chokladdesserter och ostbricka med blåmögelost så visst hör det påsken till. Öppna och njut av i små mängder under hela påskledigheten, ställer du en öppen flaska i kylen så håller den i minst två veckor!

Annons