Empanadas med söt ananassalsa
05 jan, 2024
AvLuisa Lorang
Välfyllda empanadas serveras här med en frisk söt ananassalsa. Hjärtformen sätter tonen för kvällen!
Annons
Empanadas med söt ananassalsa
En lättsam och mysig version av välsmakande empanadas, formade som hjärtan i kärlekens namn. Det blir fyllning över så gör fler empanadas eller spara till en annan rätt.
Annons
2 portioner
Du behöver:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ paprika
3 msk olivolja till stekning
400 g nötfärs
3 msk koncentrerad tomatpuré
2 tsk mald spiskummin
1 tsk torkad oregano
1 tsk paprikapulver
75 g oliver
2 msk russin
Salt och svartpeppar
1 pkt färsk pajdeg
1 ägg till pensling
Ananassalsa:
¼ ananas
2 tomater
1 näve färsk koriander
½ färsk grön chili
1 lime
1 msk flytande honung
Salt och svartpeppar
Gör så här:
- Skala och hacka lök och vitlök. Skölj paprikan och skär i små tärningar. Fräs vitlök, lök och paprika i olja i en djup panna. Tillsätt färsen och stek tills gyllene. Tillsätt tomatpuré och fräs snabbt. Krydda med spiskummin, oregano och paprika och låt steka i 5–10 minuter. Låt oliverna rinna av och skär dem på mitten. Rör ihop oliver och russin med köttfyllningen och smaka av med salt och peppar. Ta kastrullen från värmen och låt svalna lite.
- Sätt på ugnen på 180° varmluft. Kavla ut pajdegen och dela den på mitten. Lägg fyllning på hälften av varje degbit och vik över den andra halvan. Stäng ihop dem som två hjärtan och tryck till kanten med en gaffel. Vispa ihop ägg och lite kallt vatten i en skål och pensla empanadorna. Skär ett kryss i mitten av det översta deglagret. Grädda i ugnen i 12–16 minuter, tills de är krispiga och gyllene.
- Skala och skär ananasen i små tärningar. Skölj tomaterna och skär i fjärdedelar. Ta bort fröna med en sked och tärna tomatköttet. Skölj och hacka koriandern grovt. Skölj och hacka chilin fint. Blanda ananas, tomater, koriander och chili med färskpressad lime och honung i en skål. Salta och peppra.
Foto: Rikke Westesen
Annons