Experten: Så serverar du champagne till nyårsmiddagen (och tolvslaget!)
Om du någon gång ska unna dig att dricka champagne genom en hel middag är det väl till nyår? Men tänk då på att lägga upp serveringen i en intensitetsordning – alltså börja med det lättaste först för att sedan avsluta med det mer smakrika.
Jag rekommenderar dig att lägga upp middagen så här:
- Förrätten får gärna vara skaldjur som exempelvis gratinerade havskräftor som du serverar med en snustorr, krispig, årgångslös champagne.
- Följ sedan upp med en roséchampagne för att bryta av, och till det en varmrätt på lax, kyckling eller fläsk. Servera inga söta tillbehör till maten, men gärna friterat!
- Avslutningsvis plockar du fram den riktigt mogna och brödiga årgångschampagnen och avnjuter denna till ost som gärna får vara hård och lagrad.
- Är du en sucker för sötsaker till dessert? Ja, då får du komplettera med kaffe, pralin och en Marc de Champagne, områdets motsvarighet till grappa, en spritdryck gjord på resterna från champagnetillverkningen.
- Spara inte de ljuvligaste dropparna till tolvslaget! Dagen har varit lång och du har med stor sannolikhet redan fått i dig både vin och mat i diverse olika smaker som gjort dina smaklökar trötta. Och just vid årsskiftet händer det så mycket roligt ändå! Ge dina finaste bubblor värdigheten till din fulla uppmärksamhet och börja med dessa på tu man hand innan gästerna dyker upp.
Att tyda CHAMPAGNE-etiketten
Här är tre termer som du ofta hittar på en champagneflaska, men vad betyder de?
• Blanc de Blancs – enkelt översatt från franskan betyder det ”vitt av vitt” och innebär vitt vin gjort på vita druvor. Champagne är ett nämligen av de få viner i världen där det ofta görs ett vitt mousserande vin av blå druvor, men i det här fallet är alltså champagnen bara gjord på vita druvor.
• Brut – betyder torr och innebär att vinet inte ska smaka sött. Det får dock innehålla upp till 12g socker per liter men på grund av den oerhört höga syran som finns i champagne så kommer det inte märkas.
• RM – finns gömt i ytterst små bokstäver följt av en sifferkod på etiketten. Det betyder récoltant manipulant och innebär att vinet är gjort av en bonde som äger alla sina vinrankor själv. Alltså mindre producenter som ofta är väldigt prisvärda.
LÄS MER:
15 goda förrätter, huvudrätter och efterrätter till nyår!