Extra krämig västerbottenspaj med sparris
23 maj, 2024
AvEva Boström
AvSandra Palmqvist
I det här receptet ger vi den alltid lik goda västerbottenspajen ett uppsving genom att tillsätta sparris och göra den extra krämig!
Annons
Extra krämig västerbottenspaj med sparris
Hemligheten är att vispa en del av grädden innan du vänder ner den i fyllningen och bara använda äggulor.
Annons
8 bufféportioner
Du behöver:
125 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
2 msk iskallt vatten
Fyllning:
100 g sparris
1 1/2 dl vispad vispgrädde
1 1/2 dl ovispad vispgrädde
3 äggulor
150 g riven Västerbottensost
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
½ knippe dill
Gör så här:
- Tärna smöret och blanda snabbt ihop med mjöl och vatten till en pajdeg, gärna i matberedare. Tryck ut degen i en pajform. Nagga botten, ställ i kylen 20 minuter.
- Förgrädda pajskalet i 10 minuter mitt i ugnen på 200°. Låt svalna helt.
- Bryt av den nedersta biten på sparrisen och koka den sedan några minuter i lättsaltat vatten. Vispa grädde tills du får en mängd på 1 1/2 dl (motsvarande ca 3/4 dl ovispad). Vispa upp äggulorna med en gaffel. Vänd försiktigt ihop den vispade grädden, ovispad grädde och äggulevisp i en skål.
- Tillsätt osten och krydda med salt och svartpeppar.
- Häll smeten i pajskalet och grädda i ca 10 minuter, lägg sedan på sparrisarna som en bukett och grädda i ytterligare 20 minuter tills ostmassan stannat. Låt svalna. Strö över dillkvistar.
Foto: Lisa Björner, Christina Uhlin
Annons