Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Extra krämig ­västerbottenspaj med sparris

23 maj, 2024
AvEva Boström
AvSandra Palmqvist
Recept på extra krämig västerbottenspaj med sparris
I det här receptet ger vi den alltid lik goda västerbottenspajen ett uppsving genom att tillsätta sparris och göra den extra krämig!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariskt med lyxkant #1 - Grand aioliBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #1 - Grand aioli

Extra krämig ­västerbottenspaj med sparris

Hemligheten är att vispa en del av grädden innan du vänder ner den i fyllningen och bara använda äggulor.

Annons

8 bufféportioner

Du behöver:

125 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
2 msk iskallt vatten

Fyllning:

100 g sparris
1 1/2 dl vispad vispgrädde
1 1/2 dl ovispad vispgrädde
3 äggulor
150 g riven Västerbottensost
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
½ knippe dill

Gör så här:

  1. Tärna smöret och blanda snabbt ihop med mjöl och vatten till en pajdeg, gärna i matberedare. Tryck ut degen i en pajform. Nagga botten, ställ i kylen 20 minuter.
  2. Förgrädda pajskalet i 10 minuter mitt i ugnen på 200°. Låt svalna helt.
  3. Bryt av den nedersta biten på sparrisen och koka den sedan några minuter i lättsaltat vatten. Vispa grädde tills du får en mängd på 1 1/2 dl (motsvarande ca 3/4 dl ovispad). Vispa upp äggulorna med en gaffel. Vänd försiktigt ihop den vispade grädden, ovispad grädde och äggulevisp i en skål.
  4. Tillsätt osten och krydda med salt och svartpeppar.
  5. Häll smeten i pajskalet och grädda i ca 10 minuter, lägg sedan på sparrisarna som en bukett och grädda i ytterligare 20 minuter tills ostmassan stannat. Låt svalna. Strö över dillkvistar.

Foto: Lisa Björner, Christina Uhlin

Annons