Färska vårrullar med mangosallad och räkor
12 apr, 2024
AvCamilla Pérez
Samla dina vänner och låt gästerna rulla sina egna färska vårrullar med mangosallad och räkor. Gott och roligt!
Annons
Färska vårrullar med mangosallad och räkor
Vårrullar är fräsch snabbmat som här serveras med en mangosallad och räkor på spett. Jordnötssås och sojasås är gott till.
Annons
4-6 portioner
Du behöver:
Vårrullar:
12 rispapper
100 g glasnudlar
6 morötter, gärna i olika färger
2 gurkor
2 polkabetor
150 g sockerärtor
Färska kryddor, t ex thaibasilika, koriander
Ätbara blommor, t ex violer
Korta räkspett:
1 frp vannameiräkor
Olja
Mangosallad:
1 mango
2 salladslökar
65 g babyspenat
Färsk koriander
1 lime
1 msk rapsolja
½ tsk salt
Jordnötssås:
1 dl crunchy jordnötssmör
2 msk varmt vatten
1 msk riven ingefära
2 pressade vitlöksklyftor
1 näve jordnötter
Sojasås:
1 dl japansk soja
1 msk sesamolja
½ msk fisksås
½ msk risvinäger
2 msk sweet chilisås
Gör så här:
- Vårrullar: Förbered en skål med vatten till rispappret.
- Koka glasnudlarna enligt anvisning på förpackningen och lägg dem i kallt vatten tills det är dags för servering.
- Skala morötterna och skär dem och gurkorna i stavar. Skala polkabetorna och hyvla dem tunna med osthyvel eller i mandolin.
- Lägg upp allt till vårrullarna på en bricka och låt var och en göra sina egna rullar genom att först blöta rispapper i skålen med vatten och sedan lägga på valfria tillbehör. Lägg det du vill se överst i vårrullen först, som örter och blommor, sedan grönsakerna och glasnudlarna. Rulla ihop och doppa i jordnöts- eller sojasås.
- Räkspett: Grilla eller stek vannameiräkor i olja på korta spett och servera till vårrullarna.
- Mangosallad: Skala, kärna ur och skär skivor av mangon. Skiva salladslöken och blanda i en skål med mangon, spenat och koriander. Dela limen och pressa halva i en skål. Blanda med olja och salt och häll över salladen. Skär resterande halva i klyftor och servera till.
- Jordnötssås: Rör ihop alla ingredienser utom jordnötterna och häll upp i serveringsskålen. Grovhacka jordnötterna och toppa såsen med dem.
- Sojasås: Rör ihop alla ingredienser i en skål och servera.
Foto: Lina Eidenberg Adamo
Annons