Fettucine med rödbets- och fetaostsås
23 feb, 2024
AvSilvia Palma
Rödbeta och fetaost möts här i en otroligt läcker rosa pasta! Det här är något som sent kommer glömmas.
Annons
Fettucine med rödbets- och fetaostsås
Pastan får vacker färg och såsen blir helt fantastisk med sin blandning av söt rödbeta och salt fetaost.
Annons
4 portioner
Du behöver:
8 ¼ dl (500 g) vetemjöl, gärna tipo 00
5 ägg
1 msk extra virgin olivolja
1 kokt rödbeta
Rödbetssås:
500 g färska rödbetor
2 lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
80 g valnötter
6 msk pastavatten
Salt och nymalen svartpeppar
50 g fetaost
Solrosskott
Gör så här:
- Häll upp mjölet i en stor vid skål och gör en grop i mitten, tillsätt ägg, den mosade rödbetan och olivolja däri. Vispa ihop ägg, olja och betan med hjälp av en gaffel. Tillsätt mjölet från kanterna, lite i taget, och rör om tills det är väl blandat. Knåda sedan med händerna (eller med en matberedare) tills du får en smidig och elastisk deg.
- Forma degen till en boll. Pudra lite mjöl på degen och slå in i plastfolie. Låt vila i kylen i minst 30 minuter. Kavla ut degen med hjälp av en kavel (eller med pastamaskin) tills den blir 2 – 3 mm tjock. Skär ut pastaband som är cirka 7 mm breda. Häng upp dem på tork över stolsryggar eller liknande medan du gör såsen.
- Värm ugnen till 200°. Skala rödbetorna och löken och skär dem i klyftor. Lägg rödbetor, lök och oskalade vitlöksklyftor på en plåt och ringla över olivoljan. Baka i cirka 30 minuter eller tills rödbetorna är helt mjuka.
- Koka pastan i rikligt med saltat vatten och låt den rinna av när den är al dente. Spara 6 msk vatten från pastakoket. När grönsakerna svalnat, ta bort skalet från vitlöken. Lägg rödbetor, lök, vitlök, nötter och pastavatten i en mixer eller matberedare. Mixa alla ingredienser tills du får en slät kräm. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg tillbaka pastan i kastrullen och häll över såsen, rör om tills allt blandas och värm några minuter. Servera sedan pastan genast med smulad fetaost och solrosskott.
Foto: Silvia Palma
Annons