Filodegskorgar med laxröra och färska fikon
05 dec, 2024
AvAnna Wendt
Fyll de frasiga filodegskorgarna med en god laxröra och ett färskt fikon på toppen. Underbart goda munsbitar!
Annons
Filodegskorgar med laxröra och färska fikon
Härligt frasiga korgar fylls med krämig laxröra. En riktig fullträff till drinken!
Annons
12 stycken
Tid: 30 minuter
Du behöver:
Filodegskorgar:
4 ark filodeg
25 g smör
Laxröra:
125 g varmrökt lax
1 msk rödlök, finhackad
½ dl majonnäs
1 ½ dl crème fraiche, 38 %
2 msk dill, finhackad
½ citron, rivet skal
1 nypa salt
1 krm nymalen svartpeppar
Dekoration:
3 fikon, i klyftor
Dill
Gör så här:
- Filodegskorgar: Sätt ugnen på 175º. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
- Pensla filodegen med det smälta smöret, ett ark i taget, och lägg dem ovanpå varandra. Klipp degen i 12 rutor med en sax. Lägg rutorna i en muffinsplåt för minimuffins och grädda i mitten av ugnen i 10–15 minuter. Ta ut dem och låt "korgarna" kallna helt.
- Laxröra: Mosa laxen och blanda den med rödlök, majonnäs, crème fraiche och dill. Smaka av med citronzest, salt och svartpeppar.
- Fördela laxröran i filodegskorgarna. Toppa med klyftor av färska fikon och några dillvippor. Avsluta gärna med lite rivet citronskal.
Foto: Klas Sjöberg
Annons