Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Julmat Baka inför julen Vintips till middagen

Filodegskorgar med laxröra och färska fikon

05 dec, 2024
AvAnna Wendt
Recept på filodegskorgar med laxröra och färska fikon
Klas Sjöberg
Fyll de frasiga filodegskorgarna med en god laxröra och ett färskt fikon på toppen. Underbart goda munsbitar!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Sötsura vindruvor med champagneBrand logo
Sötsura vindruvor med champagne

Filodegskorgar med laxröra och färska fikon

Härligt frasiga korgar fylls med krämig laxröra. En riktig fullträff till drinken!

Annons

12 stycken

Tid: 30 minuter

Du behöver:

Filodegskorgar:

4 ark filodeg
25 g smör

Laxröra:

125 g varmrökt lax
1 msk rödlök, finhackad
½ dl majonnäs
1 ½ dl crème fraiche, 38 %
2 msk dill, finhackad
½ citron, rivet skal
1 nypa salt
1 krm nymalen svartpeppar

Dekoration:

3 fikon, i klyftor
Dill

Gör så här:

  1. Filodegskorgar: Sätt ugnen på 175º. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  2. Pensla filodegen med det smälta smöret, ett ark i taget, och lägg dem ovanpå varandra. Klipp degen i 12 rutor med en sax. Lägg rutorna i en muffinsplåt för minimuffins och grädda i mitten av ugnen i 10–15 minuter. Ta ut dem och låt "korgarna" kallna helt.
  3. Laxröra: Mosa laxen och blanda den med rödlök, majonnäs, crème fraiche och dill. Smaka av med citronzest, salt och svartpeppar.
  4. Fördela laxröran i filodegs­korgarna. Toppa med klyftor av färska fikon och några dillvippor. Avsluta gärna med lite rivet citronskal.

Foto: Klas Sjöberg

Annons