Fiskgratäng med ugnsrostad potatis
23 apr, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
I den här fiskgratängen får fisk och tomater smälta samman tills smakerna gifter sig. Ugnsrostad potatis serveras som tillbehör. Lyxigt!
Annons
Fiskgratäng med ugnsrostad potatis
När fisk och tomater tillagas i samma form smälter smakerna samman på ett härligt sätt.
Annons
4 portioner
Tid: 30 minuter
Du behöver:
1 ½ msk olivolja
500 g kolja- eller torskfilé
250 g plommontomater
2 msk kapris
½ dl vitt vin
2 ½ dl färdig tomatsås
½ tsk strösocker
Salt och svartpeppar
50 g rucola
Rostad potatis:
800 g potatis
2 msk olivolja
1 tsk torkad rosmarin
Salt
Gör så här:
- Rostad potatis: Sätt ugnen på 200° varmluft. Skrubba och tärna potatisen. Blanda den med olivolja och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med rosmarin och salt. Tillaga mitt i ugnen i ca 30 minuter.
- Smörj en ugnsform med olivolja och lägg i fisken. Dela tomaterna och lägg dem över fisken tillsammans med kaprisen.
- Blanda vitt vin, tomatsås och socker. Häll blandningen över fisken. Salta och peppra.
- Ställ in formen i ugnen när potatisen varit inne halva tiden (ca 15 minuter) och tillaga dem tillsammans i ytterligare 15 minuter.
- Toppa fisken med rucola och servera med potatisen.
Foto: Columbus Leth
Annons