Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Fläskfilé med kantarellsås och rotfrukter

08 jul, 2024
AvEva Boström
Recept på fläskfilé med kantarellsås och rotfrukter
Lisa Björner
Ska du bjuda in till fest? Då är det här receptet du ska bjuda på – fläskfilé med kantarellsås och rotfrukter!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Lyxig mac and cheese med brynt salviaBrand logo
Lyxig mac and cheese med brynt salvia

Fläskfilé med kantarellsås och rotfrukter

Passa på att göra en god kantarellsås och servera till helstekt eller grillad fläskfilé tillsammans med rostade rotfrukter – festligt!

Bjud på fläskfilé med kantarellsås och rotfrukter
Fläskfilé, kantarell- sås & rostade rotfrukter Lisa Björner
Annons

4 portioner

Du behöver:

1 fläskfilé
1 msk smör
1 tsk salt
2 krm peppar

Kantarellsås:

200 g färska kantareller
1 msk smör
2 dl steksky och vatten
2 msk konc kalv- el oxfond
2 dl grädde
2 msk vetemjöl
½ tsk soja
½ tsk salt
2 krm peppar
1 msk gelé

Rotfrukter:

800 g potatis
4 morötter
4 rödbetor
2 msk olja
Salt och peppar
30 g rucolasallad

Servering:

Rönnbärsgelé

Gör så här:

  1. Rotfrukter: Skala och dela potatis och rotfrukter. Lägg dem i olika grupper i en långpanna med bakplåtspapper. Droppa över olja. Salta och peppra. Sätt in i ugnen på 225° i ca 35 minuter.
  2. Bryn fläskfilén runt om i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Skölj ur och ta tillvara på stekskyn. Lägg fläskfilén på ett ugnssäkert fat och sätt in den i ugnen tills innertemperaturen är 70°, ca 20 minuter.
  3. Kantarellås: Stek svampen i smör. Salta. Blanda stekskyn från köttet, fond, grädde, mjöl, soja, salt och peppar i en kastrull och koka upp under omrörning. Sjud några minuter och blanda ner svamp och gelé.
  4. Blanda rucolasalladen med de ugnsstekta rotfrukterna. Skär fläskfilén i skivor. Servera med kantarellsåsen och rönnbärsgelé.

Foto: Lisa Björner

Annons