Fläskfilé med kantarellsås och rotfrukter
08 jul, 2024
AvEva Boström
Ska du bjuda in till fest? Då är det här receptet du ska bjuda på – fläskfilé med kantarellsås och rotfrukter!
Annons
Fläskfilé med kantarellsås och rotfrukter
Passa på att göra en god kantarellsås och servera till helstekt eller grillad fläskfilé tillsammans med rostade rotfrukter – festligt!
Annons
4 portioner
Du behöver:
1 fläskfilé
1 msk smör
1 tsk salt
2 krm peppar
Kantarellsås:
200 g färska kantareller
1 msk smör
2 dl steksky och vatten
2 msk konc kalv- el oxfond
2 dl grädde
2 msk vetemjöl
½ tsk soja
½ tsk salt
2 krm peppar
1 msk gelé
Rotfrukter:
800 g potatis
4 morötter
4 rödbetor
2 msk olja
Salt och peppar
30 g rucolasallad
Servering:
Rönnbärsgelé
Gör så här:
- Rotfrukter: Skala och dela potatis och rotfrukter. Lägg dem i olika grupper i en långpanna med bakplåtspapper. Droppa över olja. Salta och peppra. Sätt in i ugnen på 225° i ca 35 minuter.
- Bryn fläskfilén runt om i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Skölj ur och ta tillvara på stekskyn. Lägg fläskfilén på ett ugnssäkert fat och sätt in den i ugnen tills innertemperaturen är 70°, ca 20 minuter.
- Kantarellås: Stek svampen i smör. Salta. Blanda stekskyn från köttet, fond, grädde, mjöl, soja, salt och peppar i en kastrull och koka upp under omrörning. Sjud några minuter och blanda ner svamp och gelé.
- Blanda rucolasalladen med de ugnsstekta rotfrukterna. Skär fläskfilén i skivor. Servera med kantarellsåsen och rönnbärsgelé.
Foto: Lisa Björner
Annons