Flätad vetelängd med apelsin och glasyr
08 okt, 2024
AvLouisa Lorang
Här har den klassiska vetelängden smaksatts med apelsin och toppad med glasyr. Nästan så man börjar ana lite jul nu.
Annons
Flätad vetelängd med apelsin och glasyr
Njut den här godingen varm och nybakad med en kopp te eller ett sött desservin.
Annons
4 portioner
Tid: 1 timme och 15 minuter + 90 minuter jäsning
Du behöver:
30 g jäst
3 ½ dl ljummet vatten
2 msk socker
1 tsk salt
8 ¼ dl vetemjöl
100 g smör
Apelsinfyllning:
100 g mjukt smör
1 dl rörsocker
2 ½ tsk kanel
1 tsk kardemumma
½ tsk kryddnejlika
2 msk kanderade apelsinskal
Topping:
Florsocker
Ekologisk apelsin
Gör så här:
- Smula jästen och lös upp den i vattnet i en bunke. Rör ner socker, salt och hälften av mjölet. Smält smöret i en kastrull och rör ner det i degen tillsammans med resterande mjöl. Knåda ihop degen ordentligt och låt den jäsa övertäckt i 45 minuter.
- Apelsinfyllning: Blanda smör med socker, kanel, kardemumma och kryddnejlika i en skål. Kavla ut degen till en kvadrat, ca ½ cm tjock på ett mjölat bord. Bred ut fyllningen på degen och strö över de kanderade apelsinskalen.
- Rulla ihop degen till en tajt rulle. Skär den sedan i 3 delar på längden (låt gärna 3–4 cm deg sitta ihop i toppen). Fläta degbitarna tätt ihop så att du får en fläta. Du kan snurra degbitarna längs vägen för ett snyggt mönster. Lägg det flätade brödet i en bakpappersklädd avlång bakform, eller vrid flätan till en krans och lägg i en springform. Låt jäsa i 35 minuter under en kökshandduk.
- Sätt ugnen på 200°. Grädda brödet i ugnen i cirka 35 minuter. Du kan kolla om det är färdigt genom att ta ut det ur formen och se om det är färdiggräddat i botten. Låt svalna på galler.
- Blanda florsocker och vatten till en tjock glasyr. Skölj och finriv apelsinen. Toppa vetelängden med glasyr och apelsinskal.
Foto: Pernille Enoch, Columbus Leth, Lene Samsø
Annons