Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Flätad vetelängd med apelsin och glasyr

08 okt, 2024
AvLouisa Lorang
Recept på flätad vetelängd med apelsin och glasyr
Columbus Leth
Här har den klassiska vetelängden smaksatts med apelsin och toppad med glasyr. Nästan så man börjar ana lite jul nu.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bakat och klart #2 – Världens godaste kladdkakaBrand logo
Bakat och klart #2 – Världens godaste kladdkaka

Flätad vetelängd med apelsin och glasyr

Njut den här godingen varm och nybakad med en kopp te eller ett sött desservin.

Recept på flätad vetelängd med apelsin och glasyr
Columbus Leth
Annons

4 portioner

Tid: 1 timme och 15 minuter + 90 minuter jäsning

Du behöver:

30 g jäst
3 ½ dl ljummet vatten
2 msk socker
1 tsk salt
8 ¼ dl vetemjöl
100 g smör

Apelsinfyllning:

100 g mjukt smör
1 dl rörsocker
2 ½ tsk kanel
1 tsk kardemumma
½ tsk kryddnejlika
2 msk kanderade apelsinskal

Topping:

Florsocker
Ekologisk apelsin

Gör så här:

  1. Smula jästen och lös upp den i vattnet i en bunke. Rör ner socker, salt och hälften av mjölet. Smält smöret i en kastrull och rör ner det i degen tillsammans med resterande mjöl. Knåda ihop degen ordentligt och låt den jäsa övertäckt i 45 minuter.
  2. Apelsinfyllning: Blanda smör med socker, kanel, kardemumma och kryddnejlika i en skål. Kavla ut degen till en kvadrat, ca ½ cm tjock på ett mjölat bord. Bred ut fyllningen på degen och strö över de kanderade apelsinskalen.
  3. Rulla ihop degen till en tajt rulle. Skär den sedan i 3 delar på längden (låt gärna 3–4 cm deg sitta ihop i toppen). Fläta degbitarna tätt ihop så att du får en fläta. Du kan snurra degbitarna längs vägen för ett snyggt mönster. Lägg det flätade brödet i en bakpappersklädd avlång bakform, eller vrid flätan till en krans och lägg i en springform. Låt jäsa i 35 minuter under en kökshandduk.
  4. Sätt ugnen på 200°. Grädda brödet i ugnen i cirka 35 minuter. Du kan kolla om det är färdigt genom att ta ut det ur formen och se om det är färdiggräddat i botten. Låt svalna på galler.
  5. Blanda florsocker och vatten till en tjock glasyr. Skölj och finriv apelsinen. Toppa vetelängden med glasyr och apelsinskal.

Foto: Pernille Enoch, Columbus Leth, Lene Samsø

Annons