Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Florentiner med nougatmousse

14 apr, 2023
AvLine Holt Nielsen
Recept på florentiner med nougatmousse
Florentiner är en delikat liten kaka som här kommer med en len nougatmousse på toppen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Whiskey & yoghurtglass – så gör du lyxigaste pinnglassen i sommarBrand logo
Whiskey & yoghurtglass – så gör du lyxigaste pinnglassen i sommar

Florentiner med nougatmousse

Läckra små munsbitar med karamell, nötter och nougat. En drömgod kombination.

Så bakar du florentiner med nougatmousse

18 stycken

Annons

Du behöver:

125 g (1 ½ dl) rörsocker
20 g flytande honung
125 g smör
45 g (2 ½ msk) vispgrädde
100 g sötmandel
100 g hasselnötter
150 g mörk choklad

Nougatmousse:

2 gelatinblad
100 g nougat
½ dl starkt nybryggt kaffe
1 nypa salt
150 g mascarpone

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180°. Koka upp rörsocker, honung, smör och grädde i en liten kastrull. Låt det sjuda till 120° till en gyllene karamell. Använd gärna en termometer. Ta kastrullen från värmen. Rör ner hackade mandlar och nötter och blanda till en jämn smet.
  2. Ställ muffinsformar i en muffinsplåt. Det går också bra att grädda kakorna direkt på ett bakplåtspapper, de flyter ut mer men smakar lika bra.
  3. Lägg dem med brett avstånd mellan varje. Lägg en sked nötmassai varje muffinsform. Tryck till ordentligt och grädda kakorna gyllene och krispiga mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt kakorna svalna helt på ett galler och ta sedan ut dem ur formarna.
  4. Smält chokladen och doppa varje kaka i den. Låt dem stelna.
  5. Nougatmousse: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 10minuter.Smält ihop nougat och kaffe i en liten kastrull på låg värme. Tillsätt salt. Ta kastrullen från värmen och rör ner 1 gelatinblad i taget. Låt krämen stå tills den är rumsvarm.
  6. Vispa kaffeblandningen och mascarpone till en tjock och luftig mousse. Fyll krämen i en spritspåse försedd med tyll. Spritsa moussen på kakorna innan servering.

Foto: Maria Fabricius Tegner

Annons