Fransk nougat med apelsinblomsvatten
30 nov, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Härligt mjukseg fransk nougat hör julen till och ger dessertbordet det där lilla extra!
Annons
Fransk nougat med apelsinblomsvatten
Mjuksegt och gott – försvinner i ett nafs!
Annons
5–6 bitar
Tid: 1 timme och 30 minuter + tid i kylen
Du behöver:
150 g sötmandel utan skal
50 g pistagenötter
225 g (1 ¾ dl) akaciahonung
2 msk glukossirap
2 äggvitor (75 g)
1 tsk apelsinblomsvatten
1 nypa salt
1 tsk vaniljextrakt
Florsocker
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 180°. Rosta mandlarna på en bakpappersklädd plåt i 15 – 18 minuter, tills de börjar bli något gyllene. Tillsätt pistagenötterna och rosta i ytterligare 3–4 minuter. Ta ut plåten och låt nötterna svalna.
- Värm honung och glukossirap i en skål eller bunke över vattenbad.
- Vispa äggvitorna lätt tills det bildas mjuka toppar. När honungsblandningen är något varmare än fingervarm, tillsätt äggvitan och apelsinblomsvattnet.
- Rör försiktigt med träslev i blandningen i 45 minuter. Blandningen är till en början som en gyllene kräm som gradvis tjocknar och blir nästan vit. Testa att den är färdig genom att lägga en klick i ett glas med kallt vatten – du ska kunna forma en mjuk, seg boll. Tillsätt då nötter, salt och vanilj. Fortsätt röra i 5 minuter.
- Pudra florsocker på ett bakplåtspapper. Bred ut smeten, strö florsocker ovanpå och platta till med händerna eller kavla med ett bakplåtspapper emellan. Låt stelna i kylen några timmar, skär sedan i barer eller mindre rutor. Förvara svalt i lufttät burk.
Foto: Peter Kam
Annons