Glutenfri chokladkaka med svarta bönor
27 jan, 2025
AvLouisa Lorang
Chokladkakan får en god och extra kladdig konsistens när den bakas med svarta bönor. Dessutom är den glutenfri också!
Annons
Chokladkaka med svarta bönor
Kakan är glutenfri och så god! Toppa den med bär som du gillar.
Annons
8 portioner
Tid: 45 minuter + tid i ugnen
Du behöver:
200 g kokta svarta bönor
100 g smör
100 g (1 dl) strösocker
100 g mörk choklad
½ vaniljstång
3 msk kakao
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
1 nypa salt
5 ägg
Chokladfrosting:
125 g smör
75 g mörk choklad
75 g (1 ¾ dl) kakao
400 g (6 ¾ dl) florsocker
Ca 1 dl standardmjölk
Till servering:
3 msk kakao
125 g björnbär
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180°. Mixa bönorna i en matberedare. Tillsätt smör och socker, mixa tills det är slätt.
- Smält chokladen, häll den i matberedaren och mixa igen. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och vänd ner dem i smeten tillsammans med kakao, bakpulver, bikarbonat och salt. Mixa slutligen i äggen, ett i taget.
- Smörj en springform, 22 cm i diameter, och lägg bakplåtspapper i botten. Häll i smeten och grädda i ugnen i ca 40 minuter tills den är genomgräddad, testa med sticka. Ta ut kakan och låt den svalna i formen. Stjälp upp den och ta bort bakpapperet.
- Chokladfrosting: Smält smör och choklad i en kastrull. Häll blandningen i en skål och vispa ihop med kakao. Vispa i florsocker och tillsätt mjölk, lite i taget, tills glasyren är mjuk och slät.
- Bred glasyren på den avsvalnade kakan. Sikta över kakao och toppa med björnbär. Servera genast.
Foto: Columbus Leth
Annons