Lättlagad gnocchigratäng med mozzarella
Gnocchigratäng med mozzarella
Gnocchi blir magiskt i en gratäng – toppad med härlig mozzarella och basilika.
Lyckas med gnocchigratäng
I en gratäng kan man antingen steka eller koka gnocchin först – eller använda den direkt ur förpackningen. Det är en smaksak – om du tycker om en fast konsistens på din gnocchi ska den stekas och få en liten yta, gillar du mellanfast kan du lägga i den direkt från förpackningen och vill du att den skabli väldigt mjuk och ta åt sig mycket av såsen kan du koka den innan. Prova dig fram till ditt favoritsätt!
4 portioner
Du behöver:
500 g körsbärstomater
2 vitlöksklyftor
500 g färsk gnocchi
2–3 msk vitt vin
800 g krossade tomater
250 g mozzarella
1 tsk torkade chiliflakes
Salt och nymalen svartpeppar
2 msk olivolja
Till servering:
2 nävar färsk basilika
Ev blandad grönsallad
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180°.
- Skölj och halvera tomaterna. Skala vitlöken och skiva tunt. Fördela allt i en ugnsform tillsammans med gnocchin. Häll över vitt vin och krossade tomater. Riv den ena mozzarellan och vänd runt i såsen, skär den andra i skivor och fördela över rätten. Krydda med chiliflakes, salt och peppar. Ringla över olja. Ställ ugnsformen i ugnen i ca 15–20 minuter, tills gnocchin är mjuk.
- Servering: Toppa gratängen med basilika och servera.
Foto: Columbus Leth, Lisa Björner